Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Je v Německu potřeba dálniční známka?

Je v Německu potřeba dálniční známka?
09.03.2023
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Při cestách po evropských silnicích musíme většinou počítat s poplatky za průjezd některými silnicemi. Platí se také za tunely nebo lodní přepravu. Jak je to s poplatky v Německu? Platí se tu za jízdu po dálnici? A co jiné poplatky?

Aktualizováno: březen 2024

  • Je v Německu dálniční známka povinná?
  • Jaké jsou typy dálničních známek?
  • Kde koupím dálniční známku pro Německo?
  • Mýtné za tunely
  • Místo dálniční, ekologická známka
  • Jakou potřebuji dálniční známku pro obytné auto a karavan?
  • Karavan nebo obytný automobil?

Je v Německu dálniční známka povinná?

V současné době platí poplatek za užívání dálnic v Německu pouze pro vozidla s hmotností nad 7,5 tuny, která jsou určena k přepravě zboží nebo se k takovmu účelu používají. Takové vozy platí mýtné pomocí palubní jednotky. Od platby jsou osvobozena auta na elektropohon, zmení plyn, autobusy, cirkusová a zábavní vozidla, hasiči, policie a ochrana státu. Od poloviny roku 2024 se však chystají změny u vozidel přesahujících hmotnost 3,5 tuny. Začne se na ně vztahovat povinnost platby mýtného.

Pokud tedy budete cestovat obytkou nebo s karavanem, nemusíte si s prozatím s platbou mýtného lámat hlavu.

Vozidla pod 3,5 tuny platí zatím jen poplatky za tunely Herren a Warnow na severu země. O zavedení poplatků pro ostatní vozy se v Německu hovoří již několik let. Platit měli již od roku 2020, zatím se však nepodařilo prosadit návrh.


Jaké jsou typy dálničních známek?

Jak již bylo řečeno, v současné době se platí pouze mýtné za těžká vozidla určená k přepravě zboží. Od roku 2013 se v Německu hovořilo o mýtném pro cizince. To se pochopitelně nelíbilo zbytku Evropské unie. Němečtí politici však argumentovali tím, že němečtí občané roky platí poplatky v jiných zemích a cizinci v Německu platit nemuseli.

Až se poplatek zavede, bude se pravděpodobně platit podle objemu motoru a také emisní třídy vozidla.  Rozhodovat bude také, zda jezdíte na naftu nebo benzín. Výjimky z placení budou mít pravděpodobně vozidla s alternativním pohonem. Pokud tedy jezdíte na elektřinu, LPG nebo CNG, pravděpodobně se poplatku i do budoucna vyhnete. Stejné by to mělo být pro osoby s průkazem ZTP, ale zřejmě jen pro ty vydané v Německu.


Přečtěte si také

Neomezená rychlost v Německu: Pro karavany a obytky vždy neplatí

Neomezená rychlost v Německu: Pro karavany a obytky vždy neplatí

06.07.2022
Lucie Stříbrná

Kde koupím dálniční známku pro Německo?

Zatím ještě není třeba dálniční známku pro cesty do Německa kupovat. Po zavedení poplatků by neměl být problém koupit elektronickou známku z pohodlí svého domova. K dispozici budou pravděpodobně tak jako elektronické známky ostatních států.

V Německu se zatím neplatí za průjezd dálnic.
V Německu se zatím neplatí za průjezd dálnic.

Mýtné za tunely

Již jsme zmínili, že v současné chvíli jsou pro osobní automobily zpoplatněné dva tunely na severu země.  Je to tunel Herren a tunel Warnow. Ceníky tunelů najdete zde a zde.


Místo dálniční, ekologická známka

Ještě jste o ekologické známce neslyšeli? V Německu je v rámci ekologie zpoplatněný vjezd do některých měst. Zejména pak do jejich center. Čím ekologičtější známku máte, tím máte zajištěný hlubší průjezd centrem. Zelenou známku pravděpodobně získají jen novější vozidla.  Ekologické zóny najdete například v Berlíně, Mnichově nebo ve Frankfurtu. Měst, které je využívají, je však mnohem více a stále přibývají. Známku si můžete objednat online a domů vám přijde asi po týdnu. Vše o ekologický známkách s možností objednání najdete také na ekologickaznamka.cz, kde je však o něco dražší. Pokud vjedete do zóny bez této známky, hrozí vám pokuta až 80 EUR. V Berlíně a Mnichově je to ještě složitější. Do některých částí města nesmí žádné vozidlo s dieselovým pohonem, které nesplňují normu Euro 6.


Jakou potřebuji dálniční známku pro obytné auto a karavan?

Zatím nepotřebujete žádnou. Až nový zákon vejde v platnost, bude pravděpodobně jedno jak je vaše auto vysoké nebo kolik má náprav, což o ceně známky rozhoduje v jiných zemích. V Německu bude pravděpodobně rozhodovat objem motoru a stáří vozidla, přesněji emisní třída vozidla. Nové vozy nebo vozy na ekologické pohony budou cenově zvýhodněné.


Karavan nebo obytný automobil?

Pokud se budete v budoucnu rozhodovat zda jet na dovolenou do Německa karavanem nebo obytňákem, dbejte na to, aby byl vůz do nejnovější, a tím ekologičtější. Budete tak platit méně a budete moci i do center měst. Při výběru si samozřejmě dejte pozor, zda s daným vozidlem smíte za hranice České republiky. Tato pravidla má každá půjčovna nastavené jinak. Ideální je se tedy na toto zeptat při rezervaci obytného auta.


Zajímá vás téma dálničních známek?

Další články o dálničních známkách:
Slovinsko
Rakousko
Slovensko
Itálie
Chorvatsko
Nizozemí
Portugalsko
Polsko

Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce nebo tip na místo.