Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Pronájem obytného auta - jak vlastně probíhá a na co se připravit?

Pronájem obytného auta - jak vlastně probíhá a na co se připravit?
10.05.2021
Lucie Stříbrná
4 min. čtení
Sdílet

Zvažujete pronájem obytňáku nebo karavanu a chcete vědět na co se připravit? Pokud máte obavy, že pronájem obytného auta je zdlouhavý a náročný proces, věřte že to tak rozhodně nemusí být.

Přes půjčovnu nebo přes Campiri

Při hledání toho nejlepšího obytňáku můžete začít u blízké autopůjčovny nebo si na internetu projít i ty vzdálenější. Druhou variantou je podívat se na Campiri.cz, kde jsme pro vás připravili ucelenou nabídku obytných aut a karavanů z celé České republiky.

Předtím, než se vrhnete na procházení nabídky na Campiri.cz nebo průzkum blízkých autopůjčoven, zkuste si zjistit něco málo o typech obytných aut. Stejně jako je tomu u osobáků, i obytných aut jsou různé druhy, a každý z nich má své výhody a nevýhody. Je dobré rozmyslet, který typ auta nejlépe sedne vašim potřebám (pokud nevíte, rádi vám poradíme). Máte tedy vybraný termín cesty, znáte počet pasažérů na palubě, zvážili jste, co od auta očekáváte? Je na čase pustit se do hledání a pronájmu:



Přečtěte si také

Karavan nebo obytňák? Proč je pro vás možná obytný přívěs ideální volba

Karavan nebo obytňák? Proč je pro vás možná obytný přívěs ideální volba

28.02.2022
Lucie Stříbrná

Pronájem obytného auta přes Campiri

Na Campiri.com najdete přehledně sjednocenou nabídku obytných aut a karavanů od předních českých půjčoven, menších lokálních firem i soukromých majitelů v celé České republice. V případě potřeby vám rádi nezaujatě pomůžeme s výběrem a nastavíme s vámi veškeré parametry rezervace.

Pokud by vámi vybrané auto nebylo k dispozici, máme v portfoliu mnoho dalších aut, a rádi pro vás najdeme dostupnou alternativu, takže o dovolenou určitě nepřijdete. Naše ceny jsou přitom vždy stejné jako u koncových půjčoven. A jak to probíhá na Campiri?

1. Na Campiri.cz si vyberete typ auta nebo se nám ozvěte přímo

Navštívíte stránky Campiri.cz, kde si vyberete z naší obsáhlé nabídky obytňáků a karavanů. Auta si můžete vyfiltrovat podle různých požadavků.

2. Pošlete nám vybraný termín a my vám zjistíme dostupnost, případně si rovnou auto zarezervujete a zaplatíte

Pokud váš favorit nebude volný, postaráme se o nalezení jiného auta ve stejné kategorii.

3. Dostanete cenovou nabídku a smlouvu k podpisu

Najdeme-li vhodné auto na pronájem, dostanete od nás cenovou nabídku a smlouvu s podmínkami.

4. Potvrdíte objednávku zaplacením rezervačního poplatku

Podepíšete smlouvu a provedete platbu, která slouží zároveň jako závazné potvrzení vaší rezervace.

5. Převezmete auto a užijete si své dobrodružství

Ostatní kroky se shodují s kroky pro půjčovny popsanými níže. Na Campiri si zakládáme si na výborné zákaznické podpoře, jednoduchosti a osobním přístupu. Jde nám o to, aby celá vaše dovolená proběhla bez starostí, proto pro vás budeme k dispozici po celý její průběh.


Přidejte se ke Campiri komunitě.
Přidejte se do naší facebookové skupiny Cestujeme udržitelně s Campiri a sdílejte tipy s ostatními karavanisty.
Přidat se do skupiny

Pronájem obytného auta přes půjčovnu

1. První krok - projděte si půjčovny ve vašem okolí

V České republice je půjčoven celá řada. Narazíte na velké s desítkami aut, ale i na malé s “flotilou” třeba jen jednoho vozu. Doporučujeme se dohodnout s takovou, která je v blízkosti vašeho bydliště. Bude se vám to hodit při vyzvedávání i vracení auta. Některé půjčovny pak nabízejí i přistavení vozu kdekoliv v republice, což je praktická služba a odpadá vám starost s dojížděním.

2. Vyberte ten správný obytňák

Projděte si základní parametry a jízdní vlastnosti aut, spotřebu i vnitřní uspořádání prostoru. U některých modelů si můžete vybrat z nabídky příplatkových služeb, jako je třeba držák na kola, lůžkoviny, nádobí v kuchyňce, gril, apod. Ty se můžou na cestu hodit a většinou za ně zaplatíte jednorázovou cenu. Případně můžete zvolit all-inclusive variantu a užít si cestu s maximálním pohodlím.

3. Zvolte termín a zjistěte si dostupnost

Najdete ideální model auta, zvolíte si termín a odešlete poptávku půjčovně. Některé půjčovny mají kalendář aut přímo na stránkách, kde si můžete dostupnost okamžitě ověřit. Jindy čekáte na ověření dostupnosti ze strany půjčovny a občas je potřeba si s půjčovnou zavolat. V letních měsících, kdy je hlavní sezóna, to bývá s dostupnými termíny horší a proces hledání se může hodně protáhnout. Určitě doporučujeme rezervovat obytňák co nejvíc dopředu.

4. Přečtěte si podmínky smlouvy

Pokud vám půjčovna potvrdí termín, dostanete k němu i cenovou nabídku se smlouvou. Smlouvu si dobře přečtěte, zjistěte si storno podmínky, případná omezení, poplatky a sankce (za poškození auta, zpožděné vrácení, apod.). Storno podmínky mívá každá půjčovna jinak, ale obecně platí, že čím blíže k termínu rezervace stornujete, tím větší je storno poplatek. Některé půjčovny si účtují malé nebo žádné poplatky při zrušení rezervace 30 a více dnů od rezervace. Při zrušení 14 dnů předem to může být 50% a méně než týden může být poplatek 100%. Poplatkům a možným nástrahám v podmínkách se budeme věnovat v samostatných článcích, proto nás nezapomeňte sledovat :)

5. Připravte se na platbu vaší rezervace

Ve smlouvě je všechno v pořádku? Pak následuje váš podpis a platba zálohy. Připravte se na to, že se obvykle platí dopředu 50 % z celkové ceny. Zbytek částky budete doplácet pár dnů před začátkem rezervace nebo v den rezervace. V rámci půjčení obytňáku vás čeká ještě jedna platba, a to vratná kauce. Ta slouží jako pojistka pro pronajímatele v případě poškození auta a dostanete ji zpět po jeho vrácení v nepoškozeném stavu. Výše vratné kauce bývá různá podle půjčovny a auta, obvykle ale počítejte s výší 25 000 - 30 000 Kč.

6. Nejlepší část - převezměte si klíče a auto

Po administrativní části přichází ta zábavnější - předání klíčků a samotného obytňáku. To proběhne na vámi zvoleném místě (v půjčovně nebo jinde v případě přistavení vozu). Zaplatíte zbylé platby, dostanete zaškolení a prostor si o autě cokoliv zjistit. Auto bude vyčištěné a nachystané na vaše dobrodružství.

7. Závěr cesty a vrácení auta

Na konci cesty dávejte pozor na termín vrácení obytňáku. Pokuste se vyvarovat jeho přetažení, protože za to bývají sankce. Když se na vaší cestě neobjeví žádný nečekaný zádrhel a předáte auto bez závad, proběhne vrácení bezpečnostní kauce a vy můžete začít plánovat, kam vyrazíte příště :)



Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.