Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Spaní v autě v Itálii - jaká jsou v zemi pravidla?

Spaní v autě v Itálii - jaká jsou v zemi pravidla?
12.11.2021
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Jaká jsou pravidla pro nocování v obytném autě v Itálii a jak se liší pravidla kempování v jednotlivých oblastech? Dozvíte se v našem článku na Campiri.

  • Itálie nabízí krásná pobřeží, ale také zajímavé vnitrozemí.
  • Zavítat můžete i na italské ostrovy, kam jezdí trajekty.
  • Kempování na divoko je na většině míst zakázané.
  • Pozor na přísný zákaz vypouštění odpadních vod do přírody.
  • Nejvstřícnější ke kempování na divoko je Lombardie, Toskánsko a Kalábrie.

Kam do Itálie vyrazit s karavanem?

Oblíbenou destinací nejen karavanistů je Toskánsko. Aby ne, nádherná příroda, zajímavá historie a úchvatné vinice. Ke spaní na divoko se tato část Itálie příliš nevyjadřuje, je to tedy na vás, jak v určité oblasti situaci vyhodnotíte. Najdete tu však i stellplatzy nebo kempy. Za poznání stojí samozřejmě všem známé Benátky. Ideální je tam cestovat na podzim, kdy nejsou přelidněné. V této oblasti platí absolutní zákaz kempování mimo kempy a stellplatzy.

Nádhernou částí Itálie je také jezero Lago di Garda. S kempováním na divoko v jeho okolí je to složité. Záleží na tom, který region bude cílem vaší cesty. Jezero leží ve třech regionech. Rozpíná se na území regionů Veneto, Lombardie a Trentino Alto Adige. Každopádně v okolí jezera je také spousta hezkých kempů a stellplatzů.

Bella Isola
Bella Isola

Vydejte se na italské ostrovy

Oblíbeným cílem dovolených je také Sardinie. Ačkoli je to ostrov, karavanem se sem dostanete zcela jednoduše – trajektem. Těšit se můžete na krásné pláže, historické skvosty nebo jeskyně. Kempovat tu však můžete jen v kempech nebo určených oblastech. Obdobné je to i na Sicílii. Pokud však není v dané obci kemp, lze parkovat na parkovištích nebo stellplatzu. Stát tu však můžete maximálně 24 hodin. Také na tento ostrov se dostanete bez problému trajektem.



Přečtěte si také

Karavanem na hory: Itálie – Tonale – Pont di Legno

Karavanem na hory: Itálie – Tonale – Pont di Legno

19.01.2022
Lucie Stříbrná

Obecná pravidla kempování v Itálii

Na mnoha místech Itálie je volné kempování zakázané. Je tu však naštěstí spousta stellplatzů a kempů, kde můžete strávit dovolenou – jejich přehled najdete třeba na této adrese: camperonline.it. Kromě toho je tu možnost dohodnout se na kempování na soukromých zahradách nebo zkusit agroturistiku. I národní parky tu mají místa k oficiálnímu kempování. Přespat můžete také na parkovištích nebo dálničních odpočívadlech, ale nemusí to být bezpečné ani moc komfortní.

Italové jsou přísní, co se týká vypouštění odpadních vod. Je tedy přísně zakázáno vypouštět tyto vody do polí nebo na silnici. Využijte raději stellplatzy, kde lze vodu vylít. Myslete na to, že vaše cestování by mělo být v souznění s přírodou, tedy ekologické a ohleduplné.

Na mnoha místech je kempování zakázané.
Na mnoha místech je kempování zakázané.

Kde (ne)smíte kempovat na divoko?

S kempováním na divoko je to v Itálii složité. Před cestou doporučujeme využít aplikace, které vám doporučí oficiální stání a kempy. Dobré je také využívat ke stání soukromé pozemky a hlavně se nebát zeptat místních obyvatel.  Kempovat na divoko je vysloveně zakázáno v regionech Veneto, Apulie, Sicílie, Sardinie a Abruzzo. V regionu Emilia Romagna může obec povolit výjimku. V Piemontu můžete volně kempovat maximálně 48 hodin, pokud v blízkém okolí není kemp. Tam, kde jsou jasné zákazové značky, samozřejmě přespávat nelze. Podobné pravidlo platí v Umbrii. Více si můžete přečíst v článku na All4amper.


RegionZákaz
VenetoPŘÍSNÝ ZÁKAZ
ApuliePŘÍSNÝ ZÁKAZ
SicíliePŘÍSNÝ ZÁKAZ
SardiniePŘÍSNÝ ZÁKAZ
AbruzzoPŘÍSNÝ ZÁKAZ
Emilia RomagnaVýjimka na povolení obce
PiemontMax 48 hodin pokud v blízkosti není kemp

Některé oblasti jsou vstřícnější

V Lombardi a Toskánsku je to čistě na vás, neexistují vyhlášky, které kempování ve volné přírodě vysloveně zakazují. Ani v Kalábrii není kempování mimo kempy a stellplatzy vysloveně zakázáno. Je však vhodné se držet základních pravidel kempování, tj. kempovat na vyhrazených místech, pokud místo vyhrazené není, nevytahovat nic před karavan.  V Kampanii o zákazu mohou rozhodovat jednotlivé obce. V oblasti Lazio pak musí kempování povolit starosta dané obce. S písemným souhlasem obce můžete kempovat volně také v regionech Basilicata a Marche. Trentino Alto Adige kempování zakazuje. Až na dvě výjimky. Tam kde není vyslovený zákaz, lze stát 24 hodin. Kempovat lze také v blízkosti nemovitostí, pokud vám to majitel dovolí.


Aplikace a weby, které pomohou

Kromě nejrůznějších aplikací, jako je MotorHome parkings, je ideální před cestou využít také služby webových stránek, které informují o možnostech kempování v Itálii. Pokud hledáte stellplatzy, pak zkuste Womo-stellplatz.eu. Čistě na Itálii se pak zaměřuje Camperlife.it.


Jakým autem se vydat do Itálie?

Před cestou do Itálie si zjistěte, jestli se vámi vybraným autem dá cestovat do zahraničí a také si zjistěte informace o dálniční známce a poplatcích. S výběrem auta perfektního pro vás vám rádi pomůžeme, v naší nabídce máme všechny typy aut od vestaveb po integry. A předtím se můžete inspirovat třeba v tomto článku.