Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Spaní v autě a na co se připravit při cestování na divoko

Spaní v autě a na co se připravit při cestování na divoko
17.08.2021
Lucie Stříbrná
4 min. čtení
Sdílet

Plánujete cestovat s karavanem na divoko a zajímá vás, co všechno to obnáší? Podívejte se na naše tipy.

  • Cestování na divoko: výhody a nevýhody
  • Toaleta a odpadní voda
  • Spát v autě nejde všude
  • Spaní v autě v zahraničí
  • Aplikace pro spaní v autě v ČR i v zahraničí

Cestování na divoko: výhody a nevýhody

Milujete cestování, při kterém nejste ničím vázaní? Máte rádi svoji svobodu? Pak je pro vás spaní v obytném autě na divokoideální způsob, jak strávit dovolenou. Kempování na divoko je mimo jiné i cesta, jak ušetřit náklady na cestování. Je to větší dobrodružství a jste blíž přírodě. Kempy mají své výhody, kterých není málo, většinou vám neposkytnou tolik soukromí.

Nevýhodou kempování ve volné přírodě je však snížená bezpečnost, hrozící pokuty a hlavně by vás neměla překvapit absence zázemí. Pokud budete kempovat v přírodě a máte v plánu se od karavanu na delší dobu vzdalovat, určitě byste předem měli promyslet zabezpečení vaší obytky. Mohlo by se zdát, že na odlehlém místě jste zcela v bezpečí, nemusí to však být pravda. Základním pravidlem, jak předejít krádeži je samozřejmě zamykat. To však samo o sobě nemusí stačit. Ideální je pořídit si také přídavné zámky na dveře i úložné prostory. O tom, jak zabezpečit obytňák proti nezvaným hostům píšeme v tomto článku.

Kempování na divoko
Kempování na divoko

Toaleta a odpadní voda

Jak naložit s absencí zázemí? Ideální je vybrat si auto se solárním panelem, který vám zajistí zdroj elektřiny i bez el. přípojky. Také si ověřit si kapacitu nádrže na čistou i odpadní vodu. Většina obytek nemá tak velkou nádrž na odpadní vodu, aby vám vydržela na celou dobu několikadenního pobytu.

Ideální je vylít nádrž s odpadní vodou po cestě do kanalizace na parkovišti nebo na čerpací stanici. Obdobně to lze udělat s vypouštěním šedé vody. Naopak další zásobu čerstvé vody si ideálně doplníte u benzinky, případně na stellplatzu. U čerpací stanice je však nutné zeptat se nejprve obsluhy. Více podrobnějších tipů na doplnění vody nebo naopak její vylévání se dozvíte v tomto článku o kempování mimo kempy.



Přidejte se ke Campiri komunitě.
Zajímají vás podobná témata? Přidejte se do naší facebookové skupiny Cestujeme udržitelně s Campiri a sdílejte tipy s ostatními karavanisty.
Přidat se do skupiny

Mějte na paměti: Spát v autě nejde všude

Spaní v autě, kde se vám zamane, je sice lákavá představa, ne vždy je však uskutečnitelná. V Americe je to naprosto běžné, v Evropě jsou však země, kde není možné mimo povolená místa kempovat. Ani v Čechách nemůžete svůj karavan zaparkovat všude, kde si usmyslíte.

Při výběru místa si dejte dobrý pozor, zda nejste na soukromém pozemku nebo třeba na území národního parku nebo chráněné krajinné oblasti. České zákony umožňují v lese volně nocovat, určitě není možné tam přes noc zaparkovat obytku. Podle definice jde o jednorázové přespání bez znaků dlouhodobého pobytu. Určitě tím však není míněno zaparkovat v lese svůj vůz, ale spíše rozložení karimatky. Táboření je totiž na většině míst zakázané. Nelze tedy jen tak založit ohniště nebo vyložit kempovací nábytek a mrkýzu. O tom, kde lze nocovat, kde tábořit a jak předcházet nepříjemnostem se dozvíte třeba na webu 4camping.cz.


Kempovat karavanem na některých soukromých pozemcích však není problém. Pomůže vám s tím služba www.bezkempu.cz, která nabízí legální kempování na různých soukromých pozemcích. Najdete si lokalitu, kam chcete jet, zobrazí se vám pozemky a vy si místo pro váš pobyt zarezervujete a zaplatíte za něj. Čeká vás klid a soukromí za rozumné peníze.



Přečtěte si také

Spaní v autě nebo wild camping? Ujasněte si, jaký v tom je rozdíl

Spaní v autě nebo wild camping? Ujasněte si, jaký v tom je rozdíl

02.11.2022
Lucie Stříbrná

Spaní v autě v zahraničí

Pokud pojedete za hranice, je situace v každém státě naprosto odlišná. Zatímco například Bulharsko volné kempování dovoluje například v Chorvatsku přenocovat ve volné přírodě nepřipadá v úvahu. Další státy pak povolují kempování pouze na soukromých pozemcích po předchozí domluvě s majitelem. Zákazy a povolení v jednotlivých zemích se však různě mění v průběhu času. Situace ohledně kempování na divoko se v minulých letech změnila například v Portugalsku. Od ledna 2021 je zakázáno přenocování a noční parkování všude mimo místo, kde je to vyloženě povolené. Za porušení nařízení můžete dostat pokud do 300 EUR a v případě chráněné oblasti i jednou tolik. Aktuální informace ohledně novinek v jednotlivých zemích, především v naší vlasti, najdete na webu Asociace kempování a karavaningu.


Oheň rozdělávejte vždy jen na místě, které je k tomu určeno.
Oheň rozdělávejte vždy jen na místě, které je k tomu určeno.

Aplikace pro spaní v autě v ČR i v zahraničí

Dnešní doba nabízí díky chytrým telefonům možnost vyhledávat ideální místa pro parkování pomocí mobilních aplikací. Neexistuje jedna perfektní aplikace, která najde všechna místa ve všech státech, ideální je aplikace kombinovat. Aplikace Motorhome Parking vyhledá nejen místa pro parkování obytných vozů, ale také místa, kde lze vypustit odpadní vody a WC nebo načerpat vodu čerstvou. Stejně tak v této aplikaci najdete místa vhodná pro stanování. Další možností je aplikace park4night, kde je možné si nastavit více možností výběru než u předchozí aplikace. Najdete tu i parkoviště nebo piknikové plochy. Další aplikace doporučujeme v článku na našem blogu Tipy na aplikace pro cestovatele.