Odkud vyrazíteZadejte místo

Přinášíme princip sdílené ekonomiky do světa karavaningu

Přinášíme princip sdílené ekonomiky do světa karavaningu
30.09.2021
Lucie Stříbrná
4 min. čtení
Sdílet

Sdílejí se byty, automobily, jídlo i sekačky. Tak proč nesdílet karavany a obytná auta? Sdílená ekonomika by karavaningu mohla pomoci. Není škoda, aby váš miláček stál většinu čase zaparkovaný na zahradě u domu? Vždyť tak milionová investice jen ztrácí na své hodnotě.

Technologický vývoj otevírá lidstvu dveře k netušeným možnostem. A zbrusu novou možnost teď přináší i nám, karavanistům. Ve světě se dá dnes sdílet prakticky vše –⁠ byty, zahradní sekačky, osobní auta, domácí jídlo, prostě cokoliv. A samozřejmě i karavany, i když tady jsou možnosti zatím omezené a zejména v Česku prakticky nepoužitelné. A přesně to se s Campiri chystáme změnit.


Sdílená ekonomika pomáhá karavaningu

Většina majitelů karavanů má svého miláčka zaparkovaného na zahradě, kde stojí běžně 85 % času zcela ladem. Na dovolenou s ním rodina vyráží 2 –⁠ 3 krát za rok, vždy na 10 až 14 dní. Ve výjimečných případech svou obytku půjčí příbuzným nebo známým, ale to je tak zhruba vše. Zbytek času se na ni jen práší, čas běží a často milionová investice pomalu ztrácí na hodnotě.


Doba se ale mění a především nastupující generace Z, což jsou lidé narození po roce 1995, začíná mít k majetku praktičtější přístup. Vlastnit pro ně není to nejdůležitější, chtějí především zažívat. A v tom jim karavan stojící na zahradě nepomáhá, stejně jako byt, ve kterém momentálně nejsou, sekačka, kterou 166 ze 168 hodin nepoužívají, nebo auta, ve kterých nejezdí. Všechny generace bez rozdílu ale dokáží ocenit alespoň částečný návrat velkých investic do auta nebo bydlení. A proto postupně vznikají platformy zaměřené na peer-to-peer (P2P) sdílení přímo mezi lidmi.

obytne-auto
obytne-auto

Co je vlastně P2P?  Jde o koncept sdílení věcí i služeb mezi lidmi napřímo bez přítomností prostředníků, jakými jsou obvykle komerční společnosti. Pro snazší propojování poptávky a nabídky vznikají specializované digitální platformy, které může používat kdokoliv.


Jaké P2P platformy sklízí úspěch a v jakých segmentech?

Každý cestovatel, který tento článek čte, Airbnb dozajista zná. Jednoduchý pronájem ubytování na cestách za dobrodružstvím a zároveň možnost snadno pronajmout byt, který zrovna jiné využití nemá.

Propojuje lidi, kteří mají auto, ale nepoužívají ho každý den, s těmi, co ho potřebují jen příležitostně. Pronájmem vozů mezi lidmi se šetří to nejdražší – naše životní prostředí.

Přes Zonky lidé půjčují lidem peníze. „Levněji a s klidem” je chytlavý slogan, který perfektně vystihuje službu zprostředkující peněžní půjčky přímo mezi sousedy.

Zaječí služba, která propojuje všechny freelancery na volné noze s těmi, kdo pro jejich služby mají využití. Spokojené jsou obě strany – ta, která si práci ušetří, i ta, která dostane zaplaceno. Zatím nachází využití spíše ve světě.

Ať už sháníte ozvučení na koncert nebo koloběžku, zkrátka se poptáte mezi lidmi. Když si novou věc kvůli jediné příležitosti nepořídíte, ušetří vás pronájem kromě zbytečných výdajů i řady starostí. A naopak, cokoliv jste si pořídili a leží v garáži, můžete tady pronajmout. V ČR zatím bez podpory.


Sdílený karavan jako zábavná investice

Jak tedy může sdílení karavanu pomoct karavanistům? Ne každý člověk sní o tom, že se stane majitelem obytky. Nákup vozu za milion se pravděpodobně nevyplatí ani pro jeden výjezd ročně. Čeho všeho můžeme pomocí P2P sdílení karavanů dosáhnout?

  • Návrat investice - nutná investice do pořízení karavanu, na kterou si často musíme půjčit, mnoha z nás přijde jako zbytečná, když máme pouze 4 až 5 týdnů dovolené. Sdílením můžeme získat klid v duši a snadněji splácet případnou půjčku.
  • Půjčování s klidem - považujeme se za průkopníky v půjčování karavanů. Protože na trhu neexistuje pojištění, které by soukromníkům umožňovalo karavan komerčně půjčovat, připravili jsme pro soukromé majitele špičkové P2P pojištění. Pomůžeme vám i se smlouvami, předávacími protokoly a vším ostatním, aby zápůjčky probíhaly hladce a ke spokojenosti všech stran.
  • Zažijeme více - v Campiri máme rádi karavany, ale nedává nám až takový smysl, aby měl před domem každý svůj vlastní, který využívá jen vzácně. Už tak největší nabídku rozšíříme o sdílené vozy, od levných až po luxusní, a společně zažijeme více.
  • Dovolená na míru - když si lidé naučí půjčovat auta mezi sebou, budeme mít řádově větší výběr podle typu, stáří i výbavy auta. Ať už preferujete pobyt v luxusní alkovně, nebo dáte přednost levnější polointegře, ve sdílené ekonomice si snáze vyberete.
  • Podporujeme udržitelnost - další důležitou hodnotou je pro karavanisty udržitelnost. Vyšší efektivita využití existujících vozů povede k eliminaci zbytečné výroby a nižším dopadům na životní prostředí. A to se nám líbí!

Ve sdílení je budoucnost

Karavanisté v Česku o sdílení obytek často mluví ve skupinách na sociálních sítích, kde někdy své miláčky k pronájmu i nabízí. Vše je ale velmi chaotické, náročné na komunikaci a organizaci, navíc bez záruk. Když karavan půjčíte, ať už bratranci nebo cizímu člověku z FB, vystavujete se riziku, že vám ho vrátí obouchaný nebo jinak poškozený. Ani s neprůstřelnou smlouvou náprava takových prekérek není jednoduchá.


Campiri proto otevíráme všem, kdo své karavany chtějí nabídnout k pronájmu bezpečně. Jako jediní na trhu nabízíme špičkové P2P pojištění, které se zřizuje vždy po dobu zápůjčky a chrání obě strany - majitele i půjčujícího. Navíc se pak postaráme o základní nastavení smluv a podmínek tak, aby obě strany byly spokojené.  Ve sdílení je budoucnost karavaningu, tak na nic nečekejte a sdílejte i svůj karavan – bezpečně a pohodlně.


Pronajmout karavan s Campiri