Odkud vyrazíteZadejte místo

5 důvodů, proč budete cestování obytňákem milovat

5 důvodů, proč budete cestování obytňákem milovat
10.05.2021
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Co na cestování obytňákem tolik lidí láká? Důvodů se dá najít hodně a i my pořád objevujeme nové a nové (o kterých vám budeme průběžně psát tady, na Campiri blogu). Sestavili jsme pro vás prvních 5 důvodů, proč karavaning milujeme a věříme, že budete i vy.

priroda
priroda

1. Svoboda

Jednou z obecně nejoblíbenějších věcí na karavaningu je svoboda - možnost zastavit na noc kde se vám líbí (pokud je to dovoleno, samozřejmě) a ráno se vzbudit kde chcete a kdy chcete. Máte na výběr kompletně vybavené kempy, pozemky pronajímané majiteli, pobřeží, louky..

Možností je opravdu spousta a nejen po Čechách, ale všude na světě jsou tisíce krásných míst. Existuje snad něco lepšího, než si vychutnat dramatický západ slunce přímo z postele? Další výhoda s tím úzce souvisí - parkovat můžete tam, kde se druhý den probudit potřebujete. Při plánování celodenního treku určitě oceníte, když ráno vstanete z postele, sbalíte si svačinu a můžete rovnou vyrazit. S obytňákem se navíc často dostanete na řadu netradičních míst, které by jinak mohly uniknout vaší pozornosti. Stačí mít oči otevřené.

2. Spontánnost a vlastní tempo

Když cestujete obytným autem, plán který zvolíte je jen na vás. Nejste omezeni check-iny v hotelích, termíny odjezdů a příjezdů vlaků a časem bufetových snídaní. Můžete zvolit tempo, které vyhovuje vám a vaší posádce a dovolit si ten luxus vůbec nikam nespěchat. Zvlášť pokud si chcete opravdu odpočinout od každodenního shonu a pojmout výlet v poklidu. Našli jste unikátní místo na kempování a chcete ho víc prozkoumat? Potkali jste partu kamarádů? Prostě změníte plán, protože vás absolutně nic neomezuje. Vždycky se můžete přizpůsobit tomu, co na cestě potkáte.

auto-zapad-slunce
auto-zapad-slunce

3. Jaký výlet, takový obytňák

Existuje spousta typů obytných aut a karavanů k pronájmu, záleží jen na tom, co zrovna pro váš výlet potřebujete. Krátký výlet do hor v páru nebo delší dovolená u moře s dětmi - pro každý výlet se hodí jiný typ auta. A vy si můžete vybrat ten nejvhodnější, ať už z hlediska velikosti, vybavení nebo spotřeby. Pokud si obytné auto pronajímáte, jeho výběr prostě přizpůsobíte velikosti posádky, cíli cesty, vašim koníčkům a roční době. Karavaning rozhodně není záležitost jen letních měsíců. Když si vyberete auto s dobrou izolací a topením, můžete vyrazit třeba i na lyžovačku do Alp. Fantazii se meze nekladou, jen je dobré mít dostatečné zásoby něčeho na zahřátí.

4. Není nutné se vzdávat komfortu, právě naopak

Obytňákům se neříká domy na kolech jen tak. Jsou to zmenšeniny našich reálných obydlí a bývá v nich vše potřebné k životu, včetně vybavené kuchyně, koupelny se sprchou, kvalitních a pohodlných postelí. Ve většině aut se myslí na veliký úložný prostor, do kterého dáte skoro všechno od vašeho oblíbeného oblečení, přes knížky, sportovní výbavu až třeba po motorku. Veškeré vybavení máte na cestě stále s sebou a nemusíte tedy na každé zastávce znovu a znovu balit. Vlastně máte pořád zabaleno a ušetřený čas věnujete už jen zážitkům.

5. Tvoříte nezapomenutelné vzpomínky

Cestování obytňáky zažívá v poslední době svoji renesanci, ale není to jen důsledek bezpečnostní situace ve světě, která karavaningu nahrává. Je to komplex vlastností, které baví lidi bez rozdílu věku už přes 70 let. V obytňáku máte možnost prozkoumat úplně nové lokality a poznat zblízka krásy přírody. Můžete se potkat s místními lidmi v každé destinaci a poznat autentickou lokální kulturu. Ráno snídáte na louce, den trávíte poznáváním města, historických památek a lokálních delikates a večer už sedíte u ohně se skleničkou vína. Zážitky k této formě cestování zkrátka neodmyslitelně patří a je jen na vás, jaké budou.

Takže jestli ještě zvažujete, jak strávit příští volno, my vám půjčení obytňáku doporučujeme všema deseti. Tým Campiri vám rád pomůže vybrat auto podle vašich představ. A pokud vás zajímá, na co se přitom připravit, můžete to zjistit v článku o půjčení obytného auta, který jsme pro vás sepsali. Věřte, že vám za tenhle nápad bude vaše budoucí posádka vděčná.