Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Malebné rozhraní Jizerských hor a Krkonoš. Karavanem ,,k Čápovi" do Příchovic

Malebné rozhraní Jizerských hor a Krkonoš. Karavanem ,,k Čápovi" do Příchovic
30.08.2021
Lucie Stříbrná
2 min. čtení
Sdílet

Příchovice jsou malým lyžařským střediskem nedaleko Kořenova. Je to kouzelné místo, které má co nabídnout v průběhu celého roku. V zimě si tu užijete zimní sporty, ve zbytku roku můžete pořádat horské túry a navštívit zdejší muzea.

Příchovice jsou menší lyžařské středisko na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš, ale nudit se tu nebudete ani v létě. V okolí je mnoho příjemných cyklostezek a pěších tras. Centrem dění je areál U Čápa, který najdete za Příchovicemi. Přímo nad areálem je velké parkoviště, kde lze stát i přes noc, pár míst je dokonce vybaveno i elektrickou přípojkou.



Přidejte se ke Campiri komunitě.
Zajímají vás podobná témata? Přidejte se do naší facebookové skupiny Cestujeme udržitelně s Campiri a sdílejte tipy s ostatními karavanisty.
Přidat se do skupiny

Před příjezdem se však domluvte s obsluhou penzionu, zda tam můžete stát. Po domluvě můžete také využít toalety nebo doplnit vodu. Určitě ochutnejte nabídku zdejší skvělé restaurace a objednejte si tady uvařené pivo.

To si můžete vychutnat na citlivě zrekonstruované terase horské chaty a pozorovat děti, jak dovádí na vskutku velkolepém hřišti. Pokud prší, zabaví se děti v herně s kinem. Pro váš relax je tu k dispozici společenská místnost s kulečníkem nebo sauna s vířivkou.

Foto: U Čápa
Foto: U Čápa

Výlety v okolí

Jen pár kroků od penziónu tu byla jako pocta slavnému „rodákovi“ vybudována v roce 2012 unikátní turistická rozhledna – Maják Járy Cimrmana. Podobu čtyřiadvacetimetrové věže navrhl architekt Martin Rajniš. Okolí rozhledny zdobí veřejně přístupná sbírka exponátu Muzea Járy Cimrmana.

Děti to také bude velmi bavit v lesoparku Na sluneční, kde je mnoho originálních přírodních prolézaček. Vznikl v roce 2013 a zachovává stávající cenné a zajímavé stromy a keře. Okolí je protkáno mnoha pěšinami a jsou tu rozseté dřevěné interaktivní prvky podporující fantazii a vztah lidí k přírodě i krajině. Celý areál se stále vyvíjí a cílem je, aby park krásněl. Od Čápa k němu vede zelená turistická značka. Je to moc příjemné odpočinkové místo s krásným rozhledem na malebné Příchovice.

Rozhledna Štěpánka
Rozhledna Štěpánka

Za návštěvu rozhodně stojí – podle mě – nejkrásnější rozhledna Jizerek - Štěpánka. Výstup k ní zvládnete i s kočárkem. Milovníci military si budou libovat i při návštěvě nedalekého Muzea lehkého opevnění Na pomezí, kde se seznámí s vybavením z doby železné opony či z roku 1938.  V nedalekém Kořenově za vidění rozhodně stojí nepřehlédnutelná osmiboká Tesařovská kaple. A v bývalé výtopně je muzeum ozubnicové železnice. A když už jste tady musíte navštívit původní sklářskou osadu Jizerka, která je nejvýše položenou obcí v ČR. Nedaleko jsou krásná rašeliniště Jizery a na jaře se můžete kochat volně rostoucími narcisy. Nejen místní říkají: „Nejkrásnější místo na světě je na Jizerce.“



Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.