Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Obytňák vs. hotel aneb 6 důvodů, proč si radši pronajmout obytné auto

Obytňák vs. hotel aneb 6 důvodů, proč si radši pronajmout obytné auto
14.11.2020
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Možná jste se nad touto otázkou už někdy zamýšleli. Máte vybranou cílovou destinaci a zvažujete, jestli bude lepší si rezervovat hotel, případně několik hotelů v každé zastávce, nebo se poohlížet po obytném autě. Vydat se na dobrodružnou výpravu, plnou drobných denních výzev a stolování na čerstvém vzduchu nebo si užít stability a komfortu denně uklizeného pokoje s připravenou snídaní? Obě varianty mají svá pro a proti a rozhodující mimo jiné je i to, jestli chcete být aktivní, nebo energii spíš dobíjet. I když ani to vlastně neplatí úplně - cestování obytňákem vám totiž baterky dobije dvojnásobně! V čem je tedy pronájem obytného auto lepší volba pro trávení drahocenného volna?

rhemna-kallianpur
rhemna-kallianpur
V obytném autě můžete zažít stejný komfort jako v hotelu.

1. Máte své soukromí a pohodu

Nejen mezi milovníky karavaningu je řada lidí, pro které je hotel nekomfortním až neosobním místem. Přece jen každý dobrý hotel má svá pravidla a zásady, která jeho hosté musí dodržovat. Cestování obytňákem oproti tomu umožňuje zcela volný a svobodný denní rozvrh. Není nutné se omezovat časovým chodem hotelu ani ostatními hosty a personálem. V obytném autě je zkrátka každý svůj vlastní host i personál. Některé hotely můžou působit až neosobně, protože dodržují univerzální pravidla pro jednotný zákaznický zážitek. Oproti tomu obytňák je po dobu dovolené našim druhým domovem. Snažíme se v něm mít uklizeno, chceme si ho zvelebit, aby nám v něm bylo příjemně. Spousta lidí si svůj obytňák, byť půjčený na pár dnů, pojmenuje nějakým vtipným jménem. A už jste viděli někoho, kdo by si pojmenovat hotelový pokoj?

2. Cena může být nižší (ale nemusí)

Nedá se říct, že cesta obytným autem je levnější než pobyt v hotelu. Při vypočítání konečné ceny hraje roli spousta proměnných, jako počet osob, sezóna, typ auta, vzdálenost, cílová destinace, pobyt v kempu či mimo atp. Důležitý je i vámi očekávaný standard. V případě tuzemské dovolené je možné držet náklady na hotel hodně nízko. Pokud je cílem poznávat krásy například Norska nebo jiné skandinávské země, s tamními cenami za pohostinství se cesta obytným autem může zase finančně vyplatit.

3. Svoboda a flexibilita obytky je k nezaplacení

Cestování v obytňáku je celkově svobodnější a umožňuje nám měnit plány s ohledem na náladu, počasí, kvalitu místa nebo cokoliv jiného. Dobré hotely bývají často zabookované, takže sehnat fajn ubytování v turisticky oblíbených místech nebývá samozřejmost. S obytňákem se můžeme rozhodnout z hodiny na hodinu, jak naložíme s každým dnem. Když vyjde počasí, proč si pobyt neprodloužit a neprozkoumat město nebo krajinu trochu víc. Naopak když prší, stačí zvednout kotvy a jede se dál.

motorhome
motorhome

Při cestě obytným autem tvoříte nezapomenutelné zážitky každý den.

4. Komunita

V hotelu nebo hotelovém resortu se určitě můžete seznámit, zvlášť pokud je na místě animační program nebo společenské aktivity pro hosty. K cestování obytňákem ale seznamování a tužení komunity bytostně patří. Seznamovat se dá při parkování, v kempech, při mytí nádobí nebo při hledání cesty a rady. Komunita kolem karavaningu je hodně přátelská a vstřícná a každý si rád vzájemně poradí a pomůže. Setkávání s dalšími posádkami jistě ocení i vaše děti.

5. Moderní způsob cestování

Jak se mění doba, mění se i charakter cestování. Cestuje se víc, kvalitněji a s větším očekáváním. Obytná auta tyto očekávání navíc dokážou splnit. Už dávno neplatí, že pobyt v obytňáku je pro ostřílené zálesáky a milovníky života bez technických vymožeností. Celé odvětví prošlo obrovským vývojem a dnešní karavany jsou technicky i designově na vysoké úrovni. Sprcha, kuchyň, topení po celou noc nebo plazmová televize jsou už běžný standard. Navíc vaše dovolená nikdy nevypadala na fotkách líp, než ta v obytňáku s krásnou krajinou okolo :)

6. Aktivní dovolená

Obytná auta jsou spojena s aktivním trávením volného času, zatímco dovolená v hotelu nebo rezortu nahrává spíš poklidné dovolené. Přemísťování, poznávání a hledání nových míst obvykle nedovolí karavanistům trávit veškerý čas pasivním odpočinkem. Všechna ta krásná místa, ke kterým se díky obytňáku člověk snáze přiblíží, je třeba prozkoumat. Cestování obytným autem je pro mnohé také vystoupení z komfortní zóny, obzvlášť při prvních výjezdech. Není to totiž jen dovolená, ale i výprava, kde jste řidičem, kuchařem, objevitelem a turistou. Každá nová destinace přináší nové zážitky, radosti ale také nové výzvy, které každého cestovatele obohatí o spousty vzpomínek.

Stále váháte jestli je obytňák to pravé pro vás? Přečtěte si náš článek o tom, jaký vybrat obytňák pro různé typy dovolené i s doporučením na konkrétní auta.