Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Na co si dát pozor při pronájmu obytného auta

Na co si dát pozor při pronájmu obytného auta
10.05.2021
Lucie Stříbrná
5 min. čtení
Sdílet

Rozhodli jste se strávit netradiční dovolenou v obytňáku a plánujete si auto pronajmout? Pak by vás mohlo zajímat, na co si dát pozor, aby váš plán nenarušilo žádné nechtěné překvapení. Půjčení obytného auta má svá specifika, která vás mohou zaskočit, zvlášť pokud si pronajímáte obytňák poprvé. Věříme, že vám následující body pomůžou připravit se na plánovanou cestu co nejlépe. Na co tedy určitě nezapomenout?

obytka-zatisi
obytka-zatisi

1. Co všechno obsahuje koncová cena

Zjistěte si, co všechno je v ceně obsaženo, projděte si stránky nebo se důkladně vyptejte zákaznické podpory u firmy, přes kterou si auto půjčujete. Na Campiri najdete cenové položky přehledně rozepsané už při poptávce a rádi vám každou v případě potřeby vysvětlíme. Některé služby, jako třeba neomezený nájezd nebo pronájem kol, můžete mít při delším pronájmu v ceně zdarma, a jindy je za stejnou službu účtován poplatek. Ujistěte se také, jestli se platí poplatek za úklid vozu, vrácení mimo provozní dobu půjčovny a podmínky.

2. Připravte se na placení vratné kauce

S předchozím bodem souvisí i vratná kauce. Součástí poplatků spojených s rezervací obytňáku je také bezpečností kauce, která se platí obvykle hotově nebo na účet při předání obytného auta. Počítejte navíc s 15 000 - 30 000 Kč, které vám budou po vrácení nepoškozeného auta vráceny.

3. Zjistěte si omezení dle podmínek půjčovny

Každá půjčovna si svá auta hlídá, a pro zákazníka z toho můžou vycházet určitá omezení. Často se můžeme setkat s omezením průměrného počtu najetých kilometrů za den, například na 300 km. Při delších výpůjčkách nad 7/10 dní bývá nájezd bez omezení. Pokud plánujete vyrazit s partou do Chorvatska nebo do Rakouska, určitě si zjistěte, jestli půjčovna dovoluje cesty do zahraničí, a také jak je to s dálniční známkou a pojištěním.


Přečtěte si také

Omezení nájezdu kilometrů a proč se ho nebát

Omezení nájezdu kilometrů a proč se ho nebát

10.08.2022
Lucie Stříbrná

Omezení se týká i věku řidiče a doby, po kterou vlastní řidičský průkaz. Běžná bývá možnost půjčit si obytné auto až od 23 let věku s řidičskou zkušeností delší než 2 roky. Dalším typickým omezením je počet řidičů, takže pokud se budete chtít za volantem střídat, budete si často muset připlatit menší částku. Omezení se mohou vztahovat i na výskyt čtyřnohých mazlíčků na palubě, což může s rodinnými plány pořádně zatočit. Na Campiri vás na všechna tato omezení upozorníme.

4. Pozor na “last minute” rozhodnutí

Nedoporučujeme dovolenou v obytném autě v letních měsících plánovat na poslední chvíli. Obytňáků je omezené množství stejně jako půjčoven a červencové termíny bývají vyprodané třeba už v květnu. Radši proto bookujte rychle, ať vám váš skvělý cestovní plán nic nenaruší.

5. Ohlídejte si počet míst na jízdu a na spaní

V dnešní době jsou obytňáky opravdu skvěle řešeny a poskytují na cestách vysoký komfort. Inzerovaný počet míst ale není vždy ideální počet lidí na dlouhou cestu, a často je počet míst na spaní větší než počet míst na jízdu. Zadní místa na jízdu také u většiny obytňáků nejsou příliš vhodná pro dlouhé sezení dospělých.

interier
interier

6. Počítejte s menší sprchou, kuchyní i WC

I když je obytňák vlastně garsonkou na kolech, tak je dobré myslet na to, že nádrže na odpadní vodu ani odpad z WC nejsou neomezené. I při velkém šetření je běžné, že dva lidé dokáží za 2-3 dny obě nádrže bez problémů naplnit, zvlášť když se chtějí například po lyžování nebo cyklovýletu pořádně umýt. Menší auta pak mívají WC a sprchu řešené různými kreativními způsoby, například zatahovacími roletami, které už náročnějším lidem nemusí vyhovovat. To samé platí pro kuchyňku, která je také menší a i z ní jde odpad do nádrže. Celkově je dobré si dopředu zjistit, jak jsou tyto důležité části auta řešeny, abyste si výpravu užili se vším všudy.


  • Tip: Pokud nemáte větší auto, může být večer potřeba vše sklízet ze stolu, který se použije jako součást druhé postele. Pro rodiny s dětmi je skvělým řešením oddělená ložnice, kde děti mohou spát, zatímco rodiče mohou v klidu posedět v “obýváku”. I přes geniálně řešený interiér je tedy potřeba myslet na to, kolik lidí se ještě bude cítit ve vybraném autě komfortně.

7. Důležité vybavení aneb na co nezapomenout

Co člověk, to vlastní přístup k dovolené, ale jsou kusy vybavení, na kterých se většina milovníků kempování shodne. Oblíbené jsou zejména markýzy, které zaručí pohodu i v dešti nebo na parném slunci. Hodí se také rozkládací stolek s křesílky, u kterého se sedí mnohem lépe než uvnitř v autě. Praktické jsou dále moskytiéry v oknech a ve dveřích. Pro cyklisty pak nosič na kola nebo v lepším případě prostorná garáž. Nezapomeňte si také zjistit, jestli jsou součástí vybavení auta všechny důležité drobnosti jako nádobí, kuchyňské vybavení, ložní prádlo nebo toaletní papír.

8. Kam s nákladem

I když obytňáky vypadají obrovské, místa v nich není tolik, kolik by se mohlo zdát. Je dobré balit s rozmyslem, nevozit zbytečně moc věcí, a vybrat správnou velikost i typ auta, které odpovídá vašim potřebám. Pro cyklisty nebo motorkáře se vyplatí auto s velkou “garáží”, tedy prostorem vzadu pod postelí, do kterého se bez problémů vejdou 3-4 kola, skůtr nebo motorka. Nosiče na kola jsou také praktické, ale v místech častých krádeží je lepší kola na noc zamykat dovnitř.

Důležitým faktorem při balení není jen prostor, ale také doložnost, tedy kolik kilogramů nákladu včetně posádky můžete přibalit, aniž by vám hrozila pokuta za překročení celkové hmotnosti 3,5 tuny. Často jde jen o nižší stovky kilogramů, a počítá se do nich kromě posádky i fixní vybavení jako je markýza. Oficiálně byste tak měli jezdit jen relativně nalehko. Naštěstí kontrol je v ČR i v zahraničí minimum a pokuty zatím bývají (zatím) spíše symbolické.

9. Přebírání auta a čas na balení

Nezapomeňte, že pokud nemáte domluvené přistavení domů, je pro obytňák nebo karavan potřeba dojet do půjčovny. Čeká vás také představení auta a vysvětlení jeho používání. Dále bude potřeba vyřešit papírováním, doplatit celou částku, předat kauci atd. Celkově je vyzvedávání auta poměrně časově náročně a můžete s ním snadno strávit odpoledne, pokud nemáte půjčovnu hned vedle domova.

To samé se dá říci o balení. Pokud nakládání nemáte “nachozené”, budete chvíli řešit co a kam umístit, abyste měli vše po ruce. S obytným autem pak také může být problém zaparkovat před domem, a vyplatí se tak i myslet na to, aby se vše do auta dalo snadno přenést.

10. Uvědomte si rozměry a průchodnost auta

Je dobré se zamyslet, kam se chcete vydat. Některá zúžení neprojedete s obytným autem ani v ČR, a brát si prostornou integru do uzounkých uliček v Itálii také není dobrý nápad. Nezapomeňte všude sledovat výšku a dopředu promyslete trasu, abyste se nemuseli kvůli nízkému podjezdu vracet.

11. Připravte se na další cestovní výdaje

Cena za pronájem “bydlíku” je jedna část nákladů, počítejte ve svém rozpočtu i s dalšími výdaji, které patří k této formě cestování. Cena za naftu, platby mýtného a dálničních poplatků jsou hlavní příklady dalších nezbytných investic. Ceny kempů můžou do rozpočtu také zasáhnout, zvlášť pokud potřebujete přípojky, a proto si určitě pročtěte ceníky ještě před příjezdem na místo.

12. Pravidla nočního stání s karavanem

Nezapomínejte, že kempování má svá pravidla a ne všude je možné se s obytňákem nebo karavanem zabydlet. V některých obcích je třeba zakázáno stání obytných aut přes noc. Je nutné respektovat zákazy vjezdu do lesa, na soukromé pozemky, polní cesty a jiné komunikace. S tím je třeba počítat při plánování cesty a raději si místa na nocování najít předem, zvlášť v zemích s více omezeními. V některých zemích se musí parkovat jen v kempech a na vyhrazených místech.

Na první pohled se může zdát půjčení obytného auta složité, ale po prvním pronájmu už vše půjde hladce. Důležité je si vybrat správnou půjčovnu, kde vám dají veškeré potřebné informace. S výběrem a zařízením pronájmu obytného auta vám také rádi pomůžeme přímo na Campiri. Spolupracujeme jen s kvalitními půjčovnami a vše vám pomůžeme ohlídat tak, aby vaše dovolená proběhla hladce a bez problémů. Více o společnosti Campiri si můžete přečíst zde.