Odkud vyrazíteZadejte místo

Kempování v Chorvatsku: Ve volné přírodě to nelze

Kempování v Chorvatsku: Ve volné přírodě to nelze
06.06.2021
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Chorvatsko patří u Čechů mezi nejoblíbenější destinace. A to kvůli krásné přírodě, příznivým cenám kempů i jídla a faktu, že se tu domluví i ti, kteří neovládají žádný cizí jazyk. Navíc chorvatské kempy jsou na nejkrásnějších a nejzajímavějších místech u moře nebo národních parků, jsou rozmanité i bezpečné. Zažijete tu větší svobodu a spojení s přírodou, než v hotelu či apartmánech.

  • Chorvatské kempy a možnosti nocování cestou
  • Kempování na divoko v Chorvatsku
  • Parkoviště a odpočívadla
  • Nejkrásnější chorvatské pláže

Chorvatské kempy a možnosti nocování cestou

Chorvatské kempy se nachází v zajímavých přírodních lokalitách poblíž moře v nedotčené přírodě. Najdete tu kempy velké a luxusní, ale také asi 250 malých a klidnějších minikempů s malým počtem kempařů, které jsou velmi oblíbené pro rodiny s dětmi. Ocení je i lidé, kteří rádi kempují na divoko, když to v Chorvatsku nejde. Přehledný seznam je zpracovaný v aplikaci Camping.info.

V Chorvatsku je asi 500 kempů a 160 z nich má kapacitu přes 1000 míst. Dohromady pojmou 238 tisíc turistů. Chorvatské turistické sdružení (Hrvatska turistička zajednica www.chorvatsko.hr) vydává každý rok brožuru "Camping and Caravaning", která je ke stažení i na internetu. Najdete v ní aktuální informace o kempech i seznam minikempů.

Kempy v Chorvatsku jsou poměrně levné, pokud zvolíte nižší kategorii hvězdiček.

Pokud cestujete karavanem přes Rakousko a Slovinsko do Chorvatska, najdete cestou poměrně hustou síť kempů v přírodě i u moře. Ve většině případů budete mít k dispozici přípojky na elektřinu, možnost dočerpat si vodu nebo využít sociální zařízení.

Kempování v Chorvatsku
Kempování v Chorvatsku

Tipy na aplikace, které vám poohou s hledáním vhodného místa k parkování přes noc, nadjete v tomto článku.


Kempování na divoko v Chorvatsku

V Chorvatsku bohužel nemůžete legálně kempovat s obytným autem nebo karavanem volně v přírodě. Při nedodržení zákazu se vystavujete nejen peněžité pokutě, ale také policejnímu stíhání. Chorvatská policie je všímavá a nesmlouvavá. Důvodem jsou neukáznění turisté a časté požáry během léta.

Je tu však jedna možnost, jak nocovat mimo kempy. Můžete se domluvit s majitelem soukromého pozemku na parkování a nocování za menší poplatek.



Parkoviště a odpočívadla

Samotné parkování a přespání v autě na parkovišti nebo odpočívadle na dálnici v Chorvatsku zakázané není. Předpokládá se však, že budete opravdu jen nocovat kvůli únavě.

Nesmí se u toho ale vyndávat židličky, markýza a viditelně „kempovat“.

Slovinsko nabízí možnost přespání na dálničních odpočívadlech, která se snaží modernizovat. Na zrekonstruovaných odpočívadlech jsou k dispozici stání pro obytné vozy s napojením na elektřinu. Nechybí ani pitná vody a možnost vyprázdnit WC kazetu.

V Alpách v Rakousku brání vjezdu obytných vozů na většině parkovišť závory ve výšce dvou metrů, tedy není možnost tam vůbec zajet.



Přečtěte si také

Chorvatsko - ideální volba na jarní cestování i v době Covidu

Chorvatsko - ideální volba na jarní cestování i v době Covidu

06.04.2021
Lucie Stříbrná

Nejkrásnější chorvatské pláže

Chorvatsko má dlouhé pobřeží s velkým množstvím krásných pláží. Jadran je jednou z nejčistších oblastí celého Středozemního moře. Nejčastější jsou pláže s oblázky a kamínky, písečné minimálně. Čistotu pláží v Chorvatsku dokládají modré vlajky EU, kterých má Chorvatsko desítky. Důkazem čisté mořské vody Jadranu jsou i vodních ježci (ježovky). Proto se hodí přibalit s sebou boty do vody.

Pokud najdete oplocenou pláž, bývá veřejně přístupná, jen je třeba najít hlavní vchod. Některé pláže jsou oblíbené a plnější, najde se tu ale i řada liduprázdných, které jsou ideální pro karavanisty, kteří chtějí mít soukromí.


  • Pláž Dubovica, ostrov Hvar
  • Pláž Lone Bay, Rovinj, Istrie
  • Pláž Ručica, ostrov Pag
  • Pláž Bellevue, Dubrovník
  • Pláž Slatina, ostrov Cres
  • Pláž Girandella, Rabac
  • Pláž Luka, Korčula
  • Pláž Stiniva, ostrov Vis
  • Pláž Rupa, ostrov Krk
  • Páž Bačvice, Split

Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.