Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Adventní trhy v Drážďanech

Adventní trhy v Drážďanech
27.09.2021
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Drážďanské vánoční trhy jsou opravdu velkolepé. Zasahují totiž hned do několika částí města. Program trhů je opravdu bohatý a pokud jste tu poprvé, zřejmě budete váhat, co si nenechat ujít a kam se vypravit později.

Aktualizováno: září 2023


Adventní trhy v Drážďanech zasahují do několika částí města. Tím hlavním trhem v tomto německém městě je však Striezelmarkt, který se letos koná od 29. listopadu do 24. prosince 2023 a jde o nejstarší vánoční trh v Německu. Trh se každoročně koná na náměstí Altmarkt v centru Drážďan. Pokud byste chtěli navštívit i další trhy, pak můžete zajít na Prager Strasse, Neumarkt před kostel Frauenkirche nebo na hlavní ulici Nového města na Neustädter Markt.


Co si nenechat ujít na trzích

Až přijedete do města, navštivte stánek s informacemi na severozápadním rohu Altmarku. Dostanete tam brožuru s programem celých trhů. K dispozici je nejen v němčině, ale také v češtině a dalších jazycích.

Tento vánoční trh byl založen v roce 1434 a jeho název je odvozen od tradičního pečiva „Strüzel“. Jde o jeden z největších trhů, který ročně navštíví přes dva miliony lidí. K dispozici je tu více než 250 stánků. Nejvíce jich nabízí pochutiny jako jsou tradiční figurky švestkového kominíčka, perníčky nebo sušené ovoce. Nechybí ani bratwurst, langoše či svařené víno i pivo. Často se tu prodávají také vánoční ozdoby.

Tradiční vánoční štola
Tradiční vánoční štola

Pro drážďanské trhy je charakteristická Vánoční pyramida. Vrcholem trhů je pak Stollenfest neboli Štolová slavnost. Ta má vždy organizovaný zábavný program a je na í odhalená obří štola. Více informací o této slavnosti najdete na dresden.to. Během trhů se koná také vánoční kino a nechybí tu pochopitelně ani atrakce pro děti. Vše o vánočních akcích v tomto městě najdete zde.


Cesta do Drážďan s karavanem

Drážďany jsou od hranic s Českou republikou co by kamenem dohodil. Z Prahy je to asi 150 kilometrů. Podobnou vzdálenost musíte paradoxně urazit také z Liberce. Z Ústí nad Labem pojedete něco málo přes 70 kilometrů.  Pokud budeme předpokládat, že pojedete na trase Praha - Drážďany, pojedete po dálnici D8. Na německou část dálnice prozatím nepotřebujete dálniční známku a Drážďany  prozatím nepatří ani do ekologické zóny. Žádné poplatky vám tedy nehrozí. Jen ty za parkování či nocování.

Hledáte ideální obytku v Ústí na Labem? Mrkněte na nejlepší obytná auta k pronájmu v Ústí a okolí.

Kde v Drážďanech zaparkovat karavan nebo obytku

Prostor pro obytné vozy nabízí Kemp Dresden-Mockitz, který je vzdálený jen asi 15 minut od centra. Místo v kempu si můžete rezervovat předem. Další možností nocování je stellplatzu. Přehled stellplatzů ve městě najdete na stellplatz.info, kde najdete kromě informací o cenách také hodnocení jednotlivých míst.

Drážďanský trh
Drážďanský trh


Pokud uvažujete nad nocováním mimo kempy i stellplatzy, dobře si to rozmyslete. V Německu sice platí pravidlo, že co není vyloženě zakázané je dovolené, ale není dobré se toho držet za každou cenu. Na chodníku stát nesmíte a pozor si dejte také na zákazové značky. Myslete také na to, že na soukromých pozemcích lze stát jen se souhlasem majitele.


Na kolik vyjde cesta obytňákem

Cena se pochopitelně bude lišit podle toho odkud přesně pojedete a jaký vůz si zapůjčíte. Na Campiri najdete největší výběr obytných aut, ze kterých si vybere každý. Alespoň orientačně jsem však pro vás připravili kalkulaci prodlouženého víkendu pro dva v Drážďanech. Předpokládali jsme, že pojedete půjčeným vozem z Prahy a vyrazíte ve čtvrtek s návratem v neděli.  Cenu nafty jsme počítali za předpokladu, že litr vyjde na 35 Kč a váš vůz bude mít spotřebu zhruba 10 litrů.

Půjčení obytky na 4 dny13000 Kč
Nafta (Praha - Drážďany a zpět)1050 Kč
Kemp Dresden-Mockritz640 Kč/ noc (dle aktuálního kurzu)

Lákají vás jiné adventní trhy? Vyberte si z našeho přehledu těch nejkrásnějších adventních trhů v Evropě.


Vybírejte z nabídky aut: