Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Karavanem do Španělska

Karavanem do Španělska
05.05.2021
Lucie Stříbrná
7 min. čtení
Sdílet

Španělsko je nádherná země plná písčitých pláží, bohaté historie i skvělého jídla. Španělsko můžete objevovat v obytném autě a užívat si svobodnou dovolenou plnou zážitků. Tady jsou tipy, které se vám můžou hodit.

Karavanem do Španělska – co vás na cestě čeká

Slunce, moře, dlouhé čisté písečné pláže pro ideální dovolenou, subtropická vegetace, bohatá historie a starobylé uličky měst s magickou atmosférou, ale i trhy s čerstvými mořskými plody, skvělé jídlo i víno – to vše nabízí Španělsko. Kromě moře můžete objevovat i mnoho krásných zákoutí a panoramat v horách a národních parcích nebo architektonické skvosty křesťanské i maurské kultury. Španělsko patří mezi hit letních dovolených a nejpopulárnější cíle pro Čechy i jiné evropské národy.


Poznejte Španělsko v obytňácích Campiri!

  • V Malaze vznikla nová pobočka Campiri, kde si můžete vybrat z mnoha různých obytňáků v nejvyšší výbavě. Prodlužte si léto s Campiri a vyrazte poznávat krásy Andalusie! Věškeré informace, včetně tipů na cesty, se dozvíte tady.

Pokud se chystáte do Španělska na dovolenou karavanem, máme pro vás tipy a řadu  praktických informací. Poradíme jak probíhá půjčení obytňáku, co je vhodné vzít na cestu s sebou, pokud jedete poprvé, ale i s jakými náklady a poplatky je třeba na cestě karavanem do Španělska počítat. Dočtete se také, jak je to s přespáním ve Španělsku v karavanu na divoko, tipy na dobré španělské kempy a nejkrásnější pláže.

Na Campiri můžete volit z široké nabídky karavanů a obytných aut, ve kterých si užijete dovolenou přesně podle vašich požadavků. Ať už jedete s partnerem, rodinou nebo přáteli, u nás si vyberete vůz na jakýkoliv typ cesty.

Ve Španělsku nezapomeňte ochutnat regionální delikatesy.
Ve Španělsku nezapomeňte ochutnat regionální delikatesy.

Jaké potřebujete na cestu doklady

Na cestu do zahraničí přibalte určitě občanku a cestovní pas. Pokud máte starý pas, nechte si raději včas vydat nový. Samozřejmě přibalte řidičský a technický průkaz. Na obytné vozy do 3500 kilogramů, které nabízíme v naší nabídce půjčení karavanů, se vztahují stejné předpisy jako na běžné osobní automobily a stačí vám k tomu řidičský průkaz skupiny B.  Vyplatí se zařídit si cestovní pojištění.

Kempování na pobřeží
Kempování na pobřeží

Cesta do Španělska a kudy jet

Cesta trasy do Španělska karavanem vede přes Německo nebo Rakousko (podle toho, jestli vyjíždíte z Čech nebo Moravy), s variantou přes Švýcarsko nebo přímo přes Francii na sever Španělska do Barcelony a odtud dál po pobřeží k moři, nebo podle vybrané destinace. Pokud pojedete například z Prahy, cesta do Barcelony je dlouhá asi 1700 – 1800 kilometrů a trvá 16 – 18 hodin. Pokud vyjíždíte například z Brna do Španělska, trasa vás navede i přes Rakousko, Itálii a Francii, a je přes 1900 kilometrů dlouhá a trvá podle navigace 18 – 19 hodin. Dlouhá cesta se ale vyplatí, protože Španělsko má tisíce kilometrů krásných písečných pláží a na jihu je slunečné počasí a teplé moře většinou zaručeno.

Silnice na mnoha místech ve Španělsku jsou výrazně užší, hlavně v malých vesnicích mezi domy může být velmi těsno, a také se tu smí jet maximálně 50 km/hodinu, na dálnicích 120 km/hodinu. Na běžných silnicích je rychlost pro auta s přívěsem nebo karavany omezená na 80 km/hodinu.




Sevilla - zahrada uvnitř pevnosti Alcazar
Sevilla - zahrada uvnitř pevnosti Alcazar

Jaké jsou na cestě z ČR do Španělska poplatky za dálnice a mýtné

Na své dovolené s karavanem počítejte průjezdu jednotlivými zeměmi z ČR do Španělska s poplatky za dálniční známku za karavan nebo obytný vůz a také s mýtným za tunely.

Aktuální přehled cen dálničních známek a poplatků za mýtné podle zemí a regionů i možnosti placení na cestě do Španělska jsou přehledně rozepsané na Tolls.eu. Dozvíte se tu i  aktuální ceny pohonných hmot. Zmiňují je i weby dalnicni-znamky.com, autotrip.cz, a autobible.euro.cz.

  • Přejezd Německa  - Za přejezd německých dálnic se u vozů do 7,5 tuny neplatí.
  • Přejezd Francie - Ve Francii je většina dálnic placená, odhadem 15 Euro za 100 kilometrů dálnice. Platí se v mýtných branách při průjezdu dálnice, tunelů nebo mostů, a to v hotovosti nebo kartou. Cenová kategorie je daná výškou, počtem náprav a hmotností vozu. Cenu mýtného lze vypočítat na stránkách francouzských dálnic autoroutes.fr. Ceny za tunely a mosty zjistíte na tolls.eu.
  • Přejezd Švýcarska - Ve Švýcarsku jsou dálnice zpoplatněné pro auta i karavany. Prodává se nálepka jen s roční platností za 40 franků, koupit se dá na benzinkách, na poště nebo prodejních místech. Platí se i za tunely Großer St. Bernhard a Munt la Schera.
Národní park Donana.
Národní park Donana.

Přejezd Španělska a poplatky za dálnice

Použití dálnice je ve Španělsku zpoplatněné mýtným, které se platí v mýtných branách hotově nebo kartou. Zpoplatněná je ale jen část dálnic, obvykle tam, kde jsou turisté – tedy nejvíce u hranic s Francií, jih Španělska a okolí Madridu. Odhadem vyjde na 100 km i 19 eur. Cenu poplatků si vypočítáte v plánovači tras na autopistas.com.

Zpoplatněny jsou i dva tunely Valllvidrera u Barcelony a Cadí Andory viz  tunels.cat.  Další důležité informace z praxe od cestovatelů, jako ceny na různých dálničních úsecích, ale i varování před tvrdými pokutami za překročení rychlosti nebo špatné parkování se dočtete v článku na autorevue.cz.


Ceny pohonných hmot

Aktuální ceny (v tabulce červenec 2022) benzínu a nafty v Evropě jsou dostupné na webu tolls.eu nebo mbenzin.cz.



Přečtěte si také

7 nabitých dní v Andalusii. Costa de Sol cestou králů

7 nabitých dní v Andalusii. Costa de Sol cestou králů

18.08.2010
Lucie Stříbrná

Kempování na divoko ve Španělsku

Oficiálně je kempování na divoko ve Španělsku sice zakázáno, ale velmi záleží na oblasti, kde jste a jak se dokážete chovat. V praxi se většinou toleruje s výjimkou národních parků. Pokud jste nenápadní a zbytečně nevystavujete kempovací nábytek, nerozděláváte oheň a obecně se chováte s respektem k okolí, pak se dá s karavanem stát na různých místech.

Výhodou je také bohatá síť kempů a stellplatzů pro obytné vozy a přívěsy a také různých parkovišť, kde se dá přespat v pohodě. Další tipy na cesty od karavanistů do Španělska se dočtete v různých aplikacích pro karavanisty, případně na stránkách: www.camping-spain.net.

Ve Španělsku je řada úžasných národních parků.
Ve Španělsku je řada úžasných národních parků.

Nejkrásnější španělské pláže a místa

Španělsko je obdařeno dlouhou hranicí moře, podobně jako Itálie.  Můžete tu strávit měsíc i víc a stále budete mít co objevovat. Přinášíme tipy na nejkrásnější místa, národní parky, města i kulturní památky. Podrobnosti se dozvíte také na oficiálním webu spain.info.

  • Letoviska s plážemi – Costa Brava v okolí Barcelony, Costa Blanca, Costa Cálida (od Alicante 250 km na jih), Costa Dorada, Costa del Azahar severně od Valencie a další
  • Pláže – Španělsko nabízí krásné písečné pláže světové třídy na pobřeží Středozemního moře nebo Atlantického oceánu a asi 600 pláží s modrou vlajkou kvality. Rušné i klidné, písečné i obklopené skalami, přírodní i s kvalitními službami – Costa Brava, San Sebastian, El Sandinero v Satander, Kantábrii, pláž Bolonia v Tarifa v Andalusii, pláž Rosad ve Vigo v Galicii

Podle průvodce Lonely Planet patří mezi nejkrásnější pláže Playa Oyambre, Playa de Torimbia, Playa de la Concha, Praia As Catedrais, Playa de Monsul. Podle Traveltriangle to jsou Playa De Gulpyiuri, Playa De Ses Illetes, Playa De Las Canteras, Playa De Alcudia, Playa De Bolonia, Cala Comte, Playa De Los Gevoveses, Playa Del Cristo a další.

Úchvatná příroda, vysoké hory, hluboké lesy, jezera, mořské ekosystémy a mnohem víc – nebudete vědět, kam jet dřív.

  • Picos de Europa – národní park se skalami ležící na severu Španělska se tyčí až do výšky 2600 m.
  • Pyreneje – rozmanité pohoří tvoří přirozenou hranici mezi Francií a Španělskem.
  • Doñana NP s plameňáky – nachází se v Andaluzii, rozprostírá se asi 30 km podél pobřeží Atlantiku.
  • Sierra Nevada NP – biosférická rezervace UNESCO ležící na jihu Pyrenejského poloostrova je oblíbeným místem turistů a horolezců.
  • Národní park Ordesa a další.

Přečtěte si také

Jak si vybrat vhodné obytné auto na cestování po Španělsku?

Jak si vybrat vhodné obytné auto na cestování po Španělsku?

17.11.2022
Campiri Redakce

Města a památky

  • Barcelona – neopakovatelná atmosféra, architektonické skvosty od Antonia Gaudího a poloha u moře. Barcelonu určitě nevynechte alespoň na den.
  • Přístavní město **Malaga na Costa del Sol – rodiště Pabla Picassa, kde najdete i jeho muzeum, slavnou katedrálu Catedral de la Encarnación a autentickou atmosféru ulic a uliček starého města.
  • Granada v pohoří Sierra Nevada – magické město, které by byla škoda nenavštívit. Ať už zamíříte na prohlídku do paláce Alhambra s nádhernými zahradami nebo vyrazíte za andaluskou kuchyní.
  • Hlavní město Madrid – jistě netřeba představovat. Proč si nezpestřit cestu návštěvou hlavního města a nenadýchat se místní metropolitní atmosféry s bohatým nočním životem?
  • Valencie – tady nevynechte návštěvu jedné z lokálních restaurací na pobřeží s tradiční paellou.
  • Centrum Andalusie a domov Flamenca – Sevilla s hradem Alcazar, katedrálou panny Marie a krásnou čtvrtí Santa Cruz, kterou můžete spolu s centrem bez problému prochodit po svých a dát tak výletu zase jiný rozměr.

Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.