Odkud vyrazíteZadejte místo

Karavanem do Řecka - kompletní průvodce pro vaši cestu

Karavanem do Řecka - kompletní průvodce pro vaši cestu
29.03.2022
Lucie Stříbrná
6 min. čtení
Sdílet

Vyhlídli jste si pro svou letošní dovolenou Řecko? Tato kolébka evropské civilizace, země plná krásných pláží, přírodních krás, slunce, mnoha malebných ostrovů s azurovým mořem, starověkých pověstí bohů z bájného Olympu, bohaté historie antických památek i oliv je dostupná i karavanem.

  • Řecko patří mezi nejoblíbenější destinace
  • Cesta karavanem do Řecka
  • Jaké jsou poplatky za dálnice a mýtné
  • Kde se dá v Řecku kempovat
  • Tipy na kempy s krásnou pláží
  • Kempování na divoko v Řecku
  • Nejkrásnější místa
  • Jak se v Řecku domluvit

Řecko má členité pobřeží o délce 15 000 kilometrů a více než stovkou ostrovů s tisíci plážemi, zálivy, zátokami s nekonečnými možnostmi koupání v moři. Cestování karavanem je pro dnešní dobu ideální způsob, jak pohodově cestovat, užít si soukromí a vyhnout se mnoha různým komplikacím.

Řecko patří mezi nejoblíbenější destinace

Slunné Řecko je mezi Čechy oblíbenou destinací pro dovolenou u moře hlavně letecky, je ale dostupná i autem nebo karavanem, případně s využitím trajektu. Cesta je dlouhá, proto se vyplatí jet minimálně na 2 – 3 týdny, pokud máte čas a možnosti, klidně na déle. Další možností je samozřemě do Řecka doletět a obytný vůz si půjčit až na místě.

Mykonos
Mykonos

Jaké potřebujete na cestu doklady

  • Na cestu do zahraničí přibalte určitě občanku a cestovní pas.
  • Samozřejmě nezapomeňte řidičský a technický průkaz. Na obytné vozy do 3500 kilogramů, které nabízíme v naší nabídce půjčení karavanů, se vztahují předpisy jako na osobní auta a stačí vám k řízení řidičský průkaz skupiny B.
  • Vyplatí se zařídit si cestovní pojištění.

Cesta karavanem do Řecka

Cesta trasy do Řecka jsou různé. Pozemní cesta na jihovýchod má asi 1500 - 1700 kilometrů na sever země. Záleží na tom odkud z Česka a kam konkrétně do Řecka jedete. Je možné využít i trajekt z Itálie – Benátek do Patrasu, který trvá asi 30 hodin. Můžete se inspirovat i příběhem přejezdu trajektem na youtube, nebo se podívat trasu z ČR přes Rakousko, Itálii, Slovinsko, Chorvatsko, Bosnu, Černou horu, Albánii do Řecka na ostrov Korfu. Je třeba ověřit aktuální průjezdnost a otevření přechody přes Albánii nebo Makedonii.

Trasa z Prahy do Řecka vede přes Rakousko (Vídeň) nebo Slovensko (Bratislavu), Maďarsko (Budapešť), Srbsko(Bělehrad) a přes Bulharsko (Sofie), kde se napojíte na dálnici, která vede na Řeckou hranici.


Vybírejte z nabídky aut:

Jaké jsou poplatky za dálnice a mýtné

Na své dovolené s karavanem počítejte průjezdu jednotlivými zeměmi z ČR do Řecka s poplatky za dálniční známku za karavan nebo obytný vůz, případně mýtné. Aktuální přehled cen dálničních známek a poplatků za mýtné podle zemí a regionů jsou na webu Tolls.eu.

Přejezd Slovenska a poplatky za dálnice

Pokud cestujete karavanem přes Slovensko budete potřebovat dálniční známku. Informace o cenách a podrobné infromace najdete v našem článku. Známku lze koupit na eznamka.sk, přes mobilní aplikaci, v automatech na hraničních přechodech a na benzínkách.

Přejezd Maďarska a poplatky za dálnice

Cesta do Řecka vede přes Maďarsko. Dálniční známky za auta do 3,5 t a 7 míst v Maďarsku stojí na 10 dní 5500 HUF a na měsíc 8900 HUF.

Dálniční známky se v Maďarsku prodávají jen elektronické, a to přes internet na ematrica.nemzetiutdij.hu, přes mobilní aplikaci smluvních prodejců, nebo na benzínových pumpách nebo u hraničních přechodů. Podrobnosti se dozvíte na  toll-charge.hu.

Přejezd Srbska a poplatky za dálnice

Poplatky za dálnice se vybírají v mýtných branách, platí se hotově v eurech, nebo kartou, viz tolls.eu o Srbsku. Cenu za konkrétní vybranou trasu lze ověřit na kalkulátoru putevi-srbije.rs.

Přejezd Řecka poplatky za dálnice

Za průjezd do řeckých dálnicích a tunelů se platí poplatky v mýtných branách v eurech hotově nebo kartou. Ceny dálničních poplatků pro každou mýtnou bránu jsou k dispozici na stránkách jednotlivých dálnic.


WebDálnicr
aegeanmotorway.grAgean Motorway
aodos.grAttiki Odos
egnatia.euEgnatia Odos
moreas.com.grMoreas Odos
neaodos.grNea Odos
Kentrikiodos.grKentriki Odos
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Ceny pohonných hmot na cestě z ČR do Řecka

V současné době se ceny pohonných hmot vzhledem k situaci na Ukrajině velmi často mění. Aktuální ceny benzínu a nafty v Evropě jsou dostupné na webu tolls.eu nebo mbenzin.cz.


Kde se dá v Řecku kempovat

Řecko patří mezi Čechy k nejoblíbenějším místům, kam jezdí na dovolenou k moři. Kempování je skvělý a levný způsob jak objevovat tuto zemi. Překrásné písčité nebo oblázkové pláže na pevnině i řadě ostrovů, skvělá řecká kuchyně a velmi přátelští lidé lákají každoročně mnoho turistů z celé Evropy. Slunná země s bohatou historií nabízí stovky pěkných pohodlných a vybavených kempů v různých kategoriích hned u pláže. Často včetně sprch u moře a míst na doplnění vody.

Vyhledat řecké kempy, které jsou přímo na pláži, lze na www.greececamping.gr, Park4Night a dalších aplikacích pro karavanisty. Využít můžete ale i Tripadvisoru, aplikace Stellplatz Europe, či dokempu.cz. Informace o kempování v Řecku popisuje i zkušenost karavanistů zde.

V Řecku je oficiálně přes 300 kempů včetně možností pro karavany. Pozorování východů a západů slunce, pozorování hvězd během noci, a blízkost přírody si v Řecku můžete hojně užít. Některé kempy se otvírají už od začátku května.



Přečtěte si také

Vydejte se do Řecka, čekají na vás osvětlené pláže

Vydejte se do Řecka, čekají na vás osvětlené pláže

17.01.2023
Campiri Redakce

Tipy na kempy s krásnou pláží

  • Sever – poloostrov Chalkidiki - kempy Thalatta Kalamitsi, Camping Armenistis Sithonia, Akti Oneirou), Olympská riviéra (tzv. Pierie) - kempy Agiannis, Kalivia Varikou (100 km pobřeží se zlatým pískem, pod městem Katerini u Egejského moře pod horou Olymp)
  • Ostrovy – Korfu, Lefkada (kemp Desimi, Episkopos, Vasiliki, Kariotes, na východě v Jónském moři – přístupná po silnici bez trajektu
  • Jih – poloostrov Euboea, Peloponés (kempy Finikokunda, Gytheion Bay, Pylos, Elafonisos- Simos, Drepano), ostrovy Kefalonie, Zakyntos
Mykonos
Mykonos

Kempování na divoko v Řecku

Tato jihoevropská země má pro kempování na divoko výrazně volnější pravidla, než na jaká jsme zvyklí. Jiné tempo života i větší benevolence. Karavanisté využívají kempování na divoko v Řecku více než jinde v Evropě. Možnost divokého kempování (ať už se stanem pro baťůžkáře, nebo pro karavanisty) je otevřená, velmi oblíbená a mnozí cestovatelé proto do Řecka míří.

Podle zkušeností cestovatelů je při kempování na divoko třeba dodržovat zvyklosti místních a jistá pravidla, ale **kempování v Řecku na divoko je reálné. Pláží je v Řecku hodně a některé jsou dále od civilizace, proto je šance najít místo mimo turistické oblasti, kde vás nikdo nepotká. Nesmí se ale rozdělávat oheň, vzhledem k častým požárům. Je také základní slušné pravidlo vzít si veškeré odpadky s sebou. Vhodné také je jen zastavit vůz a nevyndávat nábytek.

S pouhým parkováním a přespáním problém není. Řekové jsou velmi přátelští. Přizpůsobte se, chovejte se slušně, a s velkou pravděpodobností vše bude v pohodě. Pomůže pár slov v řečtině. Všeobecně si více dávejte pozor na kontroly v letní sezóně během července a srpna, ostatní měsíce kempování na pobřeží bývá tolerováno.


Nejkrásnější místa

Řecko vás potěší idylickými zátokami a plážemi na mnoha místech. Ať už na pevnině, nebo některém z desítek obydlených ostrovů. Nejpopulárnější je Korfu, Lefkada, Kephalonia, Zakynthos, Thasos, které jsou z pevniny dostupné trajektem. Mnohá lze nazvat rájem na zemi. Mezi památky, na které se můžete v Řecku těšit, patří Akropole v Athénách, bývalá věštírna Delfy nebo hora Olymp nebo Athos – hora na nejvýchodnějším výběžku poloostrova Chalkidiki.


PlážMísto
ElafonissiKréta
Red BeachSantorini
MyrtosKefalonie
NavagioZakynthos
Porto KatsikiLefkada

Jak se v Řecku domluvit

Nejschůdnější cestou, jak se domluvit, je angličtina. Někteří Řekové anglicky nemluví nebo hodně špatně, může pomoci překladač a základní fráze.

Česko - řecký slovník

ČeskyŘecky
AnoNe
NeÓchi
DěkuiEfcharistó
ProsímParakaló
Dobrý denKalimera
NashledanouJásas
Dobrý večerKalispera

Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.