Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Alpy, příroda i moře - Karavanem do Německa

Alpy, příroda i moře - Karavanem do Německa
14.07.2021
Lucie Stříbrná
5 min. čtení
Sdílet

Cestování karavanem po Německu je zábavné, protože tato země je na karavanisty dobře vybavená. Samotní Němci jezdí často a rádi na dovolené obytnými auty nebo karavany po Evropě i doma. Najdete tu proto spoustu Stellplatzů k přenocování i dobře vybavené kempy. Německo má několik národních parků, přírodních rezervací, Alpy i moře, proto si tu na své přijde každý.

Rozmanitost aktivit a ecocamping

Německo nabízí různorodé aktivity od cyklistiky, outdoorových aktivit, pěší túry, horské treky, adrenalinové sporty, ferraty a lezení, koupání v řekách i jezerech, poznávání památek, nákupy kvalitního jídla a mnoho dalšího. Kempy jsou často poblíž krásných míst , a tak to budete mít jen chvíli. Velmi oblíbený je v Německu ecocamping, nebo tzv. glamping (glamour camping).

Němci velmi dbají na čistotu, pořádek, třídění odpadů a ochranu čistoty vody i životního prostředí. Pokud na dovolené karavanem hledáte klid, ticho, svobodu, splynutí s přírodou a pobyt dál od lidí, hledejte tzv. Naturzeltplatz nebo Naturcamping. Jde o přírodní stanoviště, kde není skoro žádné vybavení, zato pěkná příroda a výhledy.

Bavorské Alpy
Bavorské Alpy

Jak si půjčit obytný vůz a co s sebou

Jedete s námi do zahraničí obytným autem nebo karavanem k moři poprvé? Na Campiri vám rádi poradíme co je vhodné vzít na cestu s sebou, jak probíhá půjčení obytňáku, jestli je lepší karavan nebo obytné auto, co je to doložnost a proč je dobré si ji hlídat, a také jaké poplatky vás na cestě čekají. Tipy na dobré kempy i spaní v karavanu na divoko nebo pod širákem. Na Campiri můžete volit z široké nabídky karavanů a obytných aut. Ať už jedete s partnerem, rodinou nebo přáteli, u nás si vybere každý.


Přidejte se ke Campiri komunitě.
Zajímají vás podobná témata? Přidejte se do naší facebookové skupiny Cestujeme udržitelně s Campiri a sdílejte tipy s ostatními karavanisty.
Přidat se do skupiny

Jaké potřebujete na cestu karavanem doklady

Na cestu do zahraničí přibalte určitě občanku. Samozřejmě přibalte řidičský a technický průkaz. Na obytné vozy do 3500 kilogramů, které nabízíme v naší nabídce zapůjčení karavanů, se vztahují stejné předpisy jako na běžné osobní automobily a stačí vám k tomu řidičský průkaz skupiny B.

Cesta do Německa

Česká republika sousedí s Německem po celé západní hranici. Cesta je snadná – v Německu můžete být do jedné až čtyř hodin, podle toho z které části republiky vyjíždíte. Například z Prahy do Hamburku to trvá na téměř 700 kilometrech přes 6 hodin, podobně jako k moři. Ostatní destinace se tedy vejdou to tohoto časového rámce, pokud vás nepřekvapí kolony. Cestou potkáte během sezóny asi hodně karavanů.

Alpy
Alpy

Jaké jsou poplatky za dálnice a mýtné

Aktuální přehled cen dálničních známek a poplatků za mýtné je hezky zpracovaný na webu Tolls.eu, a to i způsoby placení nebo aktuální ceny pohonných hmot. Podobné rady jsou i na  stránkách dalnicni-znamky.com, autotrip.cz, nebo autobible.euro.cz.

Velkou výhodou je, že se na dálnicích v Německu neplatí. Pokud se chcete vyvarovat placení dálniční známky nebo mýtného, je tato země dobrou volbou.



Přečtěte si také

Je v Německu potřeba dálniční známka?

Je v Německu potřeba dálniční známka?

09.03.2023
Lucie Stříbrná

Kempování na divoko v Německu

Mnozí se na dovolenou karavanem těší kvůli možnost utéci pryč z města, kde mohou být sami se sebou a zregenerovat tělo i duši. Nejlepší na karavaningu je možnost zajet si kam chcete, spát na místech, která se vám líbí a užít si dobrodružství svobody a objevování nových míst.

Jak je to v Německu? Je možné kempování na divoko, tedy spaní v přírodě, na parkovišti či odpočívadle, neboli wildcamping? Zákaz kempování platí hlavně pro národní parky a přírodní rezervace. Na dalších veřejných místech je sice kempování „na divoko” zakázané, ale v realitě bývá tolerována jedna noc. Na soukromých pozemcích neplatí zákazy, ale je potřeba získat souhlas majitele, což ale v Německu nebývá těžké.

Nejsnadnější jsou Stellplatzy

Pokud nechcete stát v kempu, můžete zůstat na tzv. Stellplatzech nebo někde stranou. Míst k obdivování je v Německu řada – od horských štítů a jezera, lesy a pastviny, řeky malé i velké, a dokonce i moře. Míst k přespání na divoko se tu dá najít bezpočet.

Stanování lze, ale jen někde

Pokud se chcete vyspat ve stanu, určitě nestanujte v přírodní rezervaci nebo na soukromém pozemku. Pokud si ale rozděláte stan v lese na místě, které je poničené od práce lesníků a vegetace je stejně tak zničena, neměl by to být problém. Lepší je stanovat na jednu noc a v malé skupině do 6 lidí.

Mělo by být možné přenocovat na veřejném místě pro grilování, např. někde u jezera, pokud zde není žádný zákaz.

Kempování na divoko v lese radši bez ohně

Přenocování ve spacáku s karimatkou a nebo v bivaku bývá povoleno, jelikož se jedná o "lagern" a ne "zelten" (stanování). Určitě po sobě v přírodě ukliďte odpadky. Otevřený oheň je zakázán do 100 metrů od lesa. Dejte si proto pozor, kde oheň rozděláváte. Pod otevřený oheň patří taky vařiče. Proto vařte raději uvnitř karavanu.

Kempování v Německu

Němci jsou velcí nadšenci do cestováníkaravanem a obytnými auty. Můžete je potkat v kempech v Itálii, Španělsku, Francii, Chorvatsku i jinde po Evropě. Rádi ale cestují i doma. V této zemi najdete tisíce míst pro kempování. Služby, vybavení i komfort německých kempů splňují vysoké standardy.

I německá příroda má hodně co nabídnout, ačkoliv je mezi Čechy méně známá.

Výhoda je blízkost této destinace. Míst pro kempování jsou stovky. Kempy na pobřeží jsou skoro na pláži.

Inspirovat se můžete na Pincamp.de, Tripadvisor, Booking.com, Pitchup.com, Camping Fuehrer.de nebo v aplikacích pro karavanisty.

Kempování a cestování v Německu je vhodné pro lidi, kteří mají málo času a nemohou s dovolit strávit desítky hodin cestováním na jih.

St. Peter-Ording
St. Peter-Ording

Nejkrásnější místa v Německu

Která místa v Německu stojí za vidění? Ačkoliv se to možná nezdá, německá příroda je velmi pestrá a dá se tu na dovolené dělat mnoho aktivit, od cyklistiky, horské turistiky a vodních sportů až po obyčejné relaxování a dobíjení sil.

Příroda

Německo má víc přírodních krás, než bychom čekali. Alpy, jezera, řeky, písečné pláže severu, husté lesy, hrady i zámky. Na 70 000 kilometrech nabízí cykloturistické trasy a na 200 000 kilometrech turistické stezky. Zajímavá je například trasa Alpské silnice o délce 450 kilometrů vedoucí od Bodamského jezera po Berchtsgaden s výhledy na hrady a zámky včetně nejznámějšího Neuschwanstein.

Blízko hranic se můžete kochat pískovcovými skalami v Saském Švýcarsku s viaduktem a mostem Bastei. V Německu najdete i gejzír, který můžete vidět v regionu Eifel v Andernachu , nebo vodopády Bad Urach. Z jezer je nejznámější Bodamské(Bodensee). Další zajímavostí je Teutonický les z pískovcových sloupů, které tvořily megalitickou krajinu. Za vidění stojí i Loreley – skalní útes nad řekou opěvovaný básníky.

Moře a ostrovy

Severní hranici Německa omývá Severní a Baltské moře. Jeho teplota je pochopitelně chladnější, voda má maximálně 20 stupňů. Mezi nejkrásnější pláže patří Sankt Peter Ording, Trassenheider a další. Z ostrovů je nejznámější Rujána (Rügen) s NP Jasmund a křídově bílými útesy. Oblíbená jsou přímořská letoviska Binz nebo Sellin.

Národní parky a chráněné oblasti

Německo má 16 národních parků, 100 přírodních parků, 15 biosférických rezervací UNESCO, zalesněná je asi třetina území a 48% plochy jsou chráněné oblasti. Pokračováním německé části Šumavy je divočina v Bavorském lese (Bayrischer Wald) s naučnými stezkami. Na jihu Bavorska se rozprostírají německé Alpy i Berchtesgaden NP s jezery Königsee a Obersee.

Na severozápadě hned za hranicemi Čech pak Národní park Saské Švýcarsko s pískovcovými skalami a skalním městem Bastei. Národní park s hustými lesy, čistými řekami a ledovcovými jezery, vodopády Triberg i rozkvetlými loukami je Schwarzwald (Černý les). K dalším patří  Eifel NP, Haninich, Harz, Jasmund, Kellerwald, Müritz, Dolnosaské wattové moře, Údolí dolné Odry, Šlesvicko-holštýnské wattové moře nebo Lagunová oblast Přední Pomořany. Zajímavé počtení je na Svet Outdooru.

Města a památky

Mezi zajímavá města patří Norimberk, Mnichov, Berlín, Hamburg, Frankfurt, Lindau, Lipsko, Drážďany, Regensburg (Řezno), Heidelberg, Kolín nad Rýnem, Hannover, Stuttgart. Některá centra si uchovala středověký ráz a architekturu. Pokud budete mít cestu kolem, za vidění stojí Bonn, Pasov nebo Mainz, ale i Cochem se středověkým hradem na kopci.

Hrady a zámky

Nejslavnějším, nejfotografovanějším a nejromantičtějším hradem jako z pohádky je Neuschwanstein. V Německu jich ale najdete mnoho.



Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.