Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Karavanem do Belgie

Karavanem do Belgie
27.09.2021
Lucie Stříbrná
5 min. čtení
Sdílet

Belgie je sice malá země, ale nabízí mnoho zajímavostí k vidění. Od procházek po pobřeží Severního moře, až k intenzivním treku v Ardenách překrásnou přírodou, nebo prozkoumávání středověkých vesnic.

Čím vším je populární Belgie? Je to světová velmoc čokolády a pralinek, leží tu hlavní město diamantů Antverpy, známá země piva i nejdelší tramvajové trati na světě čítající 70 kilometrů. Je také domovem neodolatelných vaflí s čokoládou.

Belgie je vhodná pro cyklistiku, relaxaci na pláži (ačkoliv moře je chladnější), poznávání středověkých památek, malebných vlámských měst od Brugg až po Gent, historie i umění. Mnoho turistů míří do Belgie kvůli středověké architektuře a památkám. Politicky je důležitá, protože tu sídlí evropský parlament.

Pokud vyjedete do přírody, počítejte, že počasí je tu často větrné, chladnější a deštivé, ovlivněné mořem.


Jaké potřebujete doklady na cestu do Belgie

Na cestu do zahraničí potřebujete:

  • občanský průkaz nebo cestovní pas
  • řidičský a technický průkaz na karavan (Na obytné vozy do 3,5 tuny na Campiri, vám stačí řidičský průkaz skupiny B)
  • zelenou kartu mezinárodního pojištění
  • Vyplatí se zařídit si cestovní pojištění

Aktuální pravidla vstupu do Belgie sledujte na stránkách MZV.

Typická architektura belgických měst. Foto: Pexels
Typická architektura belgických měst. Foto: Pexels

Cesta do Belgie a kudy jet

Trasa z ČR do Belgie vede přes Německo. Severní varianta cesty vede přes  Ústí nad Labem, Drážďany, Chemnitz, Jenu, Erfurt, Kolín a Aachen. Střední trasu můžete vzít přes Plzeň, Norimberk, Frankfurt dál na západ na hranice s Belgií. Jižní varianta vede přes Plzeň, Norimberk, Heidelberg, Lucembursko až do Belgie.  Za 8 až 9 hodin čistého času bez přestávek ujedete asi 900 – 1000 kilometrů.


Cestou do Belgie poplatky za dálnice neplatíte

Máte-li namířeno do Belgie, pak se můžete těšit, že ušetříte za poplatky za dálnice. V Německu ani Belgii nejsou. Zpoplatněn je jen tunel Liefkenshoektunnel u Antverp. Mýtné za průjezd tunelu Liefkenshoek s osobním autem je při platbě v hotovosti 7,00 €, pokud zaplatíte kartou pak je to jen 5.60 € .



Přečtěte si také

Spaní v autě nebo wild camping? Ujasněte si, jaký v tom je rozdíl

Spaní v autě nebo wild camping? Ujasněte si, jaký v tom je rozdíl

02.11.2022
Lucie Stříbrná

Kempování na divoko v Belgii

Belgie je velmi malá a hustě osídlená země a přírody je tam velmi málo. Proto je téměř nemožné dostat se mimo civilizaci. Kempování na divoko se tady nedoporučuje. Oficiálně je kempování na divoko v Belgii zakázané, hlavně na plážích, kde je pokuta asi 150 Euro. Pokud to cedule vyloženě nezakazuje, můžete spát na divoko s karavanem na parkovištích, na silnicích, pokud to nenarušuje dopravu, a na soukromém pozemku, pokud máte povolení majitele. Další varianta jsou stellplatzy. Inspirující k wildcampingu v Belgii je článek v angličtině na caravanya.com nebo hikekeaven.com a všeobecně o kempování na divoko také na All4 camper.com.


Kde se dá v Belgii kempovat

Dobrý přehled kempů a parků pro karavany v Belgii je například na Pitchup.com, Tripadvisor, Booking.com nebo Camping.info.  Mezi nejoblíbenější patří oblasti Ostende, Bredene, Durbuy, Zutendaal, belgické Ardeny, Limbursko, Valonie, západní Flandry, Antwerpách aj.

Rezervace Zwin
Rezervace Zwin

Nejzajímavější místa Belgie a co vidět

Příroda:

  • Ardeny – Hornatá a lesnatá oblast ideální pro dovolenou na čerstvém vzduchu a karavaning. Prozkoumávání divokých řek, panenské přírody, luk a vesniček je příjemné na kole, nebo pěšky. Najdete tu i rašeliniště, krasovou oblast s jeskyněmi, i hluboká údolí, kde se za 2 světové války bojovalo. Oblast mají rádi i horolezci a je možné se tu projet na koni. Je vhodná pro ty, kdo tráví léto spíše v chladnějších podmínkách. Nejvyšší hora je Signal de Botrange (694 m). Krásné scenérie nabízí La Roche-en-Ardenne nebo trek pro hiking Vallee du Ninglinspo s vodopády, jezírky a skalami.
  • Hoge Kempen – největší přírodní rezervace v zemi – mezi Ardenami a vrchovinou Eifel
  • Flandry – mírně zvlněné kopce jsou populárním místem pro cykloturistiku

Pobřeží:

Skoro celé pobřeží je pokryté písečnými dunami porostlými trávou a plážemi, najdete tu několik letovisek. Hezké písečné pláže jsou například u města De Haan.

  • Úrodné nížiny – zavlažované kanály, pěstování kvalitní vinné révy
Přidejte se ke Campiri komunitě.
Zajímají vás podobná témata? Přidejte se do naší facebookové skupiny Cestujeme udržitelně s Campiri a sdílejte tipy s ostatními karavanisty.
Přidat se do skupiny

Přírodní rezervace:

  • Pinie a jezera v Hoge Kempen na 5700 hektarech rovného terénu najdete piniové háje a rozlehlá jezera, vřesoviště. Jde o bývalé místo těžby uhlí, nejvíce zalesněné území Flander s 200 kilometry pěších tras k objevování. Součástí je například oblast Mechelse Heide.
  • Mystické High Fens – přírodní park Eifel je nejchladnější divoká rezervace je domovem největšího množství divokých prasat, jelenů, tetřívka obecného, divokých koček, výrů, černé husy, nově i rysa, který tu byl občas spatřen. Typické jsou nízko položené mlhy a rašeliniště z poslední doby ledové. Přírodní park Eifel je dramatická nezkrotná část divočiny formovaná sopečnou činností a pokrytá bukovým lesem, která je jednou z nejlepších míst k návštěvě v Belgii pro milovníky přírody.
  • Ptačí rezervace Zwin je ráj pro pozorovatele ptáků. Tyto bažinaté pláně získaly statut „mezinárodního letiště pro ptáky“, protože ho používají tisíce stěhovavých ptáků jak odpočívadlo před odletem nebo návratem z teplých afrických oblastí. Nachází se poblíž Brugg.
  • Lesy Sonian jsou rozlehlé a nachází se na jihovýchodně od Bruselu a je chráněn UNESCO. Místní slouží jako oddech z rušného města. Díky četným bukům si vysloužil přezdívku „buková katedrála“. Od doby železné bylo 4000 hektarů lesů součástí dlouhého  pásma buků a dubů táhnoucích se od Brabantu až na sever Francie. Je to ceněné, klidné a nedotčené místo v Belgii a perfektní přírodní malebná destinace pro pozorování divočáků, lišek a srnců.

  • Hallerbos tzv. modrý les se nachází v Halle.
Bruggy. Foto: Pexels
Bruggy. Foto: Pexels

Města

Bruggy

Známé romantické historické město s jedinečně zachovanou středověkou architekturou ozdobných hnědých cihlových domů a husté síti vodních kanálů se nazývá Benátky severu. Nezapomeňte se podívat na náměstí Burg, Stadhuis radnici ze 14. století s ozdobně vyřezávaným stropem a náměstí Market Square se zvonicí ze 13. století s panoramatickými výhledy.

Ghent

Město má nejvíce historických chráněných památek. Nábřeží Korenlei a Graslei jsou unikátní díky krásným štítům domů. Malé, ale krásné přístavní město je střeženým tajemstvím Evropy. Gent byl dříve nejmocnějším městem v Evropě, ale dnes je to velmi uvolněné malebné místo s pěknou knížku příběhů ze sbírky středověké architektury, butiky, restauracemi a kulturními akcemi.

Brusel

Historické město s dokonale zachovaným centrem z konce 17 století a jedinečné hlavní náměstí Grand-Place v barokním stylu s radnicí, které se proslavilo květinovými koberci a oslavami. Sídlo EU a NATO. Královský palác belgického krále a jeho rodiny.

Dinant

Malebné historické městečko na úpatí skály a řeky Meuse, s jedinečným panoramatem, rodiště vynálezce saxofonu Adolphe Saxa.

Durbuy

Pěkné město známé svými kamennými domy a dlážděnými uličkami je jedno z nejkrásnějších v Belgii. Podařilo se mu uchovat okouzlující středověký ráz, uličky lemované květinami, vinoucí se mezi kamennými staletými domy , park Topiary nebo pivovar Ferme du Chene kde se vaří pivo metodou ze 14 století přitahují mnoho návštěvníků.

Oblast Valonie

Tento frankofonní region země patří mezi větší oblasti země, ale stále má tradiční a uvolněný pocit. Valonsko má co nabídnout turistům, včetně středověkých měst, architektury z doby renesance a tradičních trapistických piv.

Veurne

Idylické historické belgické městečko s mnoha budovami a zříceninami v renesančním a gotickém stylu pro milovníky architektury.



Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.