Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Kam vyrazit s obytňákem v režimu lockdownu? Tipy na místa, kde pohodlně parkovat

Kam vyrazit s obytňákem v režimu lockdownu? Tipy na místa, kde pohodlně parkovat
31.01.2021
Lucie Stříbrná
5 min. čtení
Sdílet

Aktuální situace bohužel nadále nevypadá pro cestování optimisticky, proto je potřeba improvizovat a skloubit pobyt venku s aktuálními vládními nařízeními. Kam se v tomto období vydat, aby lokalita nabízela aktivní vyžití a zároveň jste mohli pohodlně zaparkovat i váš obytňák? Máme pro vás tipy na několik lockdown-friendly míst, kde bude vám i vašemu autu dobře. Skvělý způsob, jak bojovat proti virům, je totiž i pobyt na čerstvém vzduchu.

1. Harrachov

Lyžařské středisko v západních Krkonoších Harrachov určitě není třeba představovat, koneckonců se jedná o jedno z nejnavštěvovanějších center v České republice. Do Harrachova se nejčastěji vyráží za zimními radovánkami, jejichž možností je v lokalitě dlouhá řada. V současné době sice nelze využít klasickou nabídku zimních služeb, o to víc se ale můžeme soustředit na přírodní krásy, kterých je zde nepočítaně, a zahřát se něčím teplým v okénku některé z kultovních okolních bud. Přímo z Harrachova můžete vyrazit na kratší procházku směrem k Mumlavskému vodopádu, která vede po značené trase, případně dojít až k rozcestníku Krakonošova snídaně a odtud pokračovat dále dle svých fyzických možností. Za dobrých sněhových podmínek odtud vede řada tras vhodných pro běžky, například k Vosecké boudě, nebo po lesních tratích na Ručičky.

  • Kde parkovat v Harrachově?

Penzion Bílá Voda v Harrachově nabízí připojení k elektrické přípojce a parkování pro 5 - 6 obytných aut. U penzionu můžete využít i okénkovou půjčovnu lyží, běžek, skialp a dalšího vybavení. Na běžkařské tratě se díky dostatku sněhu dostanete s lyžemi na nohou přímo od auta. Více informací dostanete na telefonním čísle +420 602 652 632 nebo na emailu dita@bilavoda.eu.


bilavoda
bilavoda

Foto: Penzion Bílá voda Harrachov


2. Janské lázně

Janské lázně jsou dalším místem v Krkonoších, které slouží jako skvělý styčný bod pro různorodé zimní sporty, a zároveň tady můžete najít servis pro váš obytňák. Jánky leží pod Černou horou, na kterou vás vyveze kabinová lanovka přímo z města. Lanovka, stejně jako 3,5 kilometrů dlouhá sáňkařská dráha jsou aktuálně v provozu (lanovka pro pěší turisty). Ski areál Černá hora poskytuje řadu vyžití ať už na skialpech, zmíněných saních nebo běžkách, které můžete provětrat na Krkonošské magistrále a ostatních upravovaných běžkařských trasách.


  • Parkování v Janských lázních

Parkovat s obytnými auty je možné u Hoffmanovy boudy, máte tady k dispozici připojení na elektrickou přípojku. Bouda má v provozu výdejní okénko s klasickou krkonošskou kuchyní. Rezervaci parkovacího místa doporučujeme udělat předem, třeba prostřednictvím Facebookové stránky Hoffmanovy boudy.


3. Špindlerův Mlýn

Špindl je dalším z velmi dobře známých center Krkonoš, které není potřeba dopodrobna představovat. V současné situaci, kdy jsou pro nás sjezdovky a lanovky zavřené, není ani tady těžké objevit alternativní zimní aktivity. Můžete si vyšlápnout okolní svahy, vyzkoušet si projet místní sáňkařskou dráhu, zajít si na něco na zahřání v řadě místních chat. Třeba na domácí kyselo a skvělé borůvkové knedlíky do otevřeného okna Srubu pod Medvědínem. Nad městem využijte některou z mnoha běžeckých tratí v různé náročnosti, třeba běžecké tratě Pláně s více než 20 km upravených bílých stop.


  • Kde parkovat ve Špindlerově Mlýně?

Pro obytná auta nabízí zázemí areál Aqua park Špindl, kde je možnost stání za závorou, elektrické přípojky, doplnění vody a dalšího servisu pro karavany. Stejně jako u dalších míst, doporučujeme rezervaci u majitele předem.

zapad-obytka
zapad-obytka

4. Dolní Morava

Z Krkonoš se pojďme přesunout do neméně krásné oblasti, která leží na rozhraní Jeseníků a Orlických hor. Obec Dolní Morava se nachází na úpatí místní dominanty – Králického Sněžníku a je tradičně oblíbeným centrem zimních sportů. Nad obcí najdete architektonicky unikátní rozhlednu Stezka v oblacích, kterou je možné navštívit i v současném stupni vládních omezení a užít si tak netradiční zážitek, který za hezkého počasí opravdu stojí za to. Pokud zvolíte cestu pěšky, můžete se kochat krajinou z lanovky cestou na Králický Sněžník. V okolí lze využít řadu tras a upravených běžkařských stop s různými stupni obtížnosti. Patříte-li k vyznavačům adrenalinovějších sportů, na místě je k dispozici i upravovaná sáňkařská dráha (sjízdná i na bobech!).

  • Kde parkovat na Dolní Moravě?

Autokemp Dolní Morava nabízí pro karavanisty připravené parcely s vlastními přípojkami elektřiny, dále i možnost doplnění pitné vody a vylití odpadní nádrže. Je zde také možnost dalších služeb, například doplnění plynových lahví.


5. Lipno

Zamíříme-li do jižní části Čech, narazíme na neméně unikátní místa, která nabízí moře aktivit nejen pro karavanisty. Jednou z lokalit je vodní nádrž Lipno, která leží v horském terénu na pomezí Šumavy. Lipno je oblíbené hlavně v létě, kdy jeho široká vodní hladina (mimochodem největší plocha v Čechách) nabízí možnosti pro lelkování na mnoha přilehlých plážích i dostatek zázemí pro aktivní vodní sporty. V zimě je pobyt na Lipně stejně zajímavý, hlavně díky nedalekým lyžařským střediskům, ale i díky možnosti bruslení. Pro vyznavače bílé stopy nabízí Horní Planá své každoročně upravované dráhy, nebo je možnost si popojet na některou ze známých šumavských běžkařských oblastí - Železnorudsko, Modravu, Kvildu a Zadov a další.

  • Kde parkovat na Lipně?

U rodinného penzionu U Kukačků v Horní Plané je také celoročně otevřený kemp, který aktuálně poskytuje omezený servis pro karavany. Můžete se napojit na elektrickou přípojku, doplnit a vypustit vodu a najíst se v restauraci s otevřeným výdejním oknem.


6. Železná Ruda

Dalším tip na hranici Národního parku Šumava a jeho krás je horské město Železná Ruda. Díky bohaté řemeslné historii tady v běžném stavu můžete navštívit muzeum Šumavy s expozicí o tradičních řemeslech nebo kostel Panny Marie s krásnými lustry od místních sklářů. Železná Ruda ale díky své poloze získala na oblíbenosti hlavně kvůli okolní přírodě a sportovnímu vyžití v ní, ski areálu Špičák, běžeckým trasám a trasám pro skialpy, nebo ledovcovým jezerům Čertova a Černého jezera. Tajemné Černé jezero leží asi 8 km od Železné rudy a 3,5 kilometry od Špičáckého sedla.

  • Kde parkovat v Železné rudě?

Autokemp Železná ruda poskytuje zázemí pro obytná auta, parcely s pravidelně upravovaným povrchem, k dispozici pro hosty je pitná voda, vylití odpadní vody a samozřejmě elektrická přípojka. Rezervaci i zde doporučujeme udělat předem na stránkách autokempu.


7. Velké Bílovice

Sice odbočíme od horských masivů a přesuneme se do oblasti neodmyslitelně spjaté s horkými večery a sluncem zalitými řádky vinic, zato s velmi zajímavým konceptem pro karavanisty. Velké Bílovice jsou součást Velkopavlovické vinařské oblasti a jsou také největší vinařskou obcí v Čechách se svými 740 hektary vinic. Tzv. Moravské Toskánsko nabízí přidanou hodnotu především v množství nabízených služeb, sklípků a vinic, které aktuálně čekají na své znovuotevření pro hosty. Právě tady ale vznikl v Čechách zatím celkem ojedinělý koncept moderně vybaveného stellplatzu s rodinnou atmosférou. Navíc je na krásném místě a přímo u zdroje vín z místního vinařství Mádl.

  • Stellplatz Park'n'wine

Stellplatz u vinařství nabízí parkovací stání pro karavany a obytná auta, elektrickou přípojku, doplnění vody a další služby. Cena za stání je 450 Kč. Aktuálně je stellplatz pro hosty otevřený s parkováním mimo trávníky.


parkandwine
parkandwine

Foto: Stellplatz Park'n'wine


Nezapomeňte při vašich výletech chránit nejen své zdraví, ale i okolní přírodu. Šťastnou cestu!