Odkud vyrazíteZadejte místo

Jaký potřebuji řidičák pro obytné auto a karavan?

Jaký potřebuji řidičák pro obytné auto a karavan?
05.06.2022
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Abyste mohli vyrazit s rodinou nebo známými na výlet do přírody a užít si svobodu a radost z cestování po ČR nebo zahraničí, potřebujete kromě dobrodružného ducha i správný řidičský průkaz. Přinášíme vám přehledné vysvětlení, jaký řidičák na karavan nebo obytné auto potřebujete.

  • Jaký je potřeba řidičák pro řízení obytného auta?
  • Jaký je potřeba řidičák pro řízení karavanu (obytného přívěsu)?
  • Na co si dát pozor
  • Jaká obytná auta najdete na Campiri

1. Jaký je potřeba řidičák pro řízení obytného auta?

Pokud máte řidičský průkaz skupiny B a chcete si na dovolenou půjčit obytný vůz, je nutné, aby hmotnost auta byla do 3,5 tuny (3500 kg). "Béčko" vám tak bude pro řízení běžné obytky stačit.


2. Jaký je potřeba řidičák pro řízení karavanu (obytného přívěsu)?

Karavan do 3,5 tuny

Pokud si chcete na dovolenou nebo víkend půjčit karavan a máte řidičský průkaz skupiny B, musíte si vystačit s karavanem, který se i s osobním autem vejde do hmotnosti 3,5 tuny a 8 osob kromě řidiče. Sem patří i dodávky do 8 osob + řidič. K autu může být připojen přívěs nebo karavan do hmotnosti 750 kg.

Karavan nad 3,5 tuny

Pokud je obytné auto nebo auto s taženým karavanem těžší než 3,5 tuny, je třeba si v autoškole rozšířit doklady na řidičský průkaz skupiny B96 na vozy do hmotnosti 4250 kg a složit praktickou zkoušku z jízdy. Předepsaná není žádná výuka. Proto je třeba si ji natrénovat předem a to především couvání (do podélného i příčného parkovacího místa a couváním vedle stojícího vozu z levé i pravé strany). Více si o zkoušce na přívěs můžete přečíst zde. Cena vyjde asi na 2000 korun. Většinou se kombinace silnějšího auta a přívěsu do 4250 kg vejde.


Přečtěte si také

Jak vybrat to pravé obytné auto k pronájmu

Jak vybrat to pravé obytné auto k pronájmu

10.05.2021
Lucie Stříbrná

Ještě větší karavan

Pokud potřebujete půjčit ještě větší a objemnější obytný vůz nebo karavan k osobnímu autu, je třeba si rozšířit oprávnění na řidičský průkaz B+E. S ním můžete řídit auto s přípojným vozidlem od 750 kg do 3500 kg. Stojí asi 3000 korun. K tomu je třeba složit teoretickou a praktickou zkoušku. Pak už budete omezeni jen vahou, kterou může vaše vozidlo táhnout podle technického průkazu. Řidičák C je na motorová vozidla o hmotnosti mezi 3500 kg a 7500 kg pro 8 osob kromě řidiče s přípojným karavanem nebo přívěsem do 750 kilogramů.

To, jaký potřebujete řidičský průkaz na karavan, je dáno vyhláškou o provozu na pozemních komunikacích zákona č. 361/2000 Sb., Hlava III, Díl 1. Více podrobností o řidičských průkazech a detaily vyhlášky se dočtete také zde.

TIP: Když si už děláte řidičský průkaz na osobní auto, udělejte si rovnou rozšíření B+E, díky kterému budete moci řídit karavan nebo přívěs do hmotnosti 3500 kg, celkově tedy do 7 tun.



Alkovna do 3,5 tuny z Campiri.com
Alkovna do 3,5 tuny z Campiri.com


Typ vozuŘidičský průkaz
Obytný vůz do 3,5 tunyB
Karavan do 3,5 tuny (s hmotnostní vozu)B
Karavan do 4,25 tuny (s hmotnostní vozu)B96
Karavan/ obytka do 7 tunB+E

3. Na co si dát pozor

Pokud plánujete vycestovat po republice nebo do zahraničí s karavanem, zkontrolujte si v technickém průkazu, jakou zátěž zvládne uvést váš osobní vůz. Je třeba hlídat celkovou hmotnost obytného auta i s naloženými věcmi a posádkou, stejně tak jako soupravy osobního auta + karavanu. U obytek kontrolujte doložnost a nezapomeňte ji zohlednit při výběru auta k pronájmu. Informaci o doložnosti najdete na Campiri v detailu auta v části "Pravidla".


4. Jaká obytná auta najdete na Campiri?

Na Campiri si můžete na dovolenou nebo víkend půjčit jen obytná auta a karavany s hmotností do 3,5 tuny, pro které stačí běžný řidičák typu B. Více o tématu, jak si vybrat pravé obytné auto k pronájmu podle typu, velikosti, výbavě, počtu cestujících a charakteru trasy, se dozvíte v našem dalším článku. Pokud plánujete cestování s rodinou do zahraničí, vhodný vůz v naší nabídce je třeba Weinsberg Carasuite 650 MG, kam se pohodlně vejdou 4 lidé, má silný dieselový motor, prostornou garáž na kola, má i WC a sprchu, topení, dostatečně velkou lednici.