Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Alkovna, polointegrál, integrál? Jaké auto vybrat na cestu s rodinou

Alkovna, polointegrál, integrál? Jaké auto vybrat na cestu s rodinou
14.04.2021
Lucie Stříbrná
5 min. čtení
Sdílet

Rozhodli jste se letos strávit dovolenou v soukromí obytného vozu? Nemůžete se rozhodnout, jaký typ zvolit pro vaši rodinu? Na Campiri najdete skoro všechny typy obytných aut. Tady je pár tipů, jak se v naší nabídce i v půjčovnách zorientovat.

Každé řešení má své výhody i nevýhody a hodí se tak pro jiný typ dovolené a také pro jinou skladbu posádky. Zamilovaná mladá dvojce toužící po pozorování východu slunce z matrace bude nadšená z vestavby, ve které by u rodiny s dětmi na prahu puberty, hrozila spíše ponorková nemoc. Těm se bude více zamlouvat alkovna nebo přívěs. Někdo s sebou potřebuje brát „polovinu domácnosti“, tak uvítá prostornou garáž obytných aut, jiný je minimalista a spokojí se jen s přihrádkami ve vestavbě. V rozhodování vám může pomoct i náš starší článek Jak vybrat ten pravý obytňák pro váš příští výlet?

Alkovna

Alkovna je nejoblíbenější u rodin s více dětmi. Vyznačuje se velkorysým prostorem jak ke spaní, tak i k pobytu přes den. Děti jsou nadšené z „bunkru“ nad kabinou, kde mohou hrát hry i když venku leje jako z konve. Rodiče ocení, že mohou dát děti spát a sami si ještě u sklenky vína povídat. Skvělá volba pro rodinnou alkovnu je například Adria Coral XL 670SP.

Z hlediska manévrovatelnosti a stability na silnici je to trochu horší. Díky „boudě“ nad kabinou řidiče máte vyšší podjezdnou výšku, a tak pod některými mosty nepodjedete a zcela zapomeňte i na parkování v podzemních garážích. Spořivé typy asi ani nenadchne vyšší spotřeba. Pokud je tedy vaším cílem objevovat spíše centra města, tak si vyberte jiný typ.

Alkovna na Campiri.com
Alkovna na Campiri.com

Toto auto ocení především velké rodiny a lidé kteří chtějí poznávat svět, a přitom mají rádi své pohodlí, ale i sportovci, kteří s sebou potřebují vozit spoustu vybavení. Pro pohyb po okolí odstaveného auta je třeba mít s sebou další auto nebo jiné dopravní prostředky.



Přidejte se ke Campiri komunitě.
Zajímají vás podobná témata? Přidejte se do naší facebookové skupiny Cestujeme udržitelně s Campiri a sdílejte tipy s ostatními karavanisty.
Přidat se do skupiny

Polointegrál – polointegra

Auto je postavené na podvozku běžné dodávky. Prostor řidiče a spolujezdce je stejný jako v dodávce, ale je zcela propojený s obytnou částí. Přední sedačky jsou často otočné a využívají se ke stolování. Ležení mají tyto vozy vzadu. Přední postel buď chybí nebo je umístěna pod stropem nad sezením a musí se na spaní spustit dolů – tím se však omezí obytný prostor. U některých typů aut také často zasahuje do prostoru dveří, takže po jejím spuštění se už z auta ven dostanete jen obtížně.

V dnešní době jsou ale polointegry oblíbené pro své lepší jízdní vlastnosti a nižší spotřebu – oproti alkovnán. V autě se pohodlně vyspí až 4 osoby a prostor v obývací části je pro běžný denní provoz dostatečný. Typově je tento vůz vhodný jak pro rodinu, tak pro pro dva spřátelené páry, které ocení svižnější jízdu a menší nápadnost. Moderní polointegra s kvalitní výbavou je třeba Adria Matrix 670SL Axess.



Integrály – integry

Integra se od polointegry liší tím, že na podvozek běžné dodávky se v továrně výrobce obytného auta namontuje celá nástavba, takže často ani nepoznáte, z jaké továrny podvozek původně pochází. Prostor pro řidiče tvoří s obytnou částí jeden celek a vše je tomu podřízeno. Vůz má mnohdy sníženou podlahu, takže to sice usnadňuje nastupování i chůzi, ale pak se musíte smířit se zhoršenými jízdními vlastnostmi. Vnitřní vybavení bývá komfortnější a luxusnější, protože není potřeba tolika kompromisů. Hlavní spaní je v zadní části auta a přední postel je sklápěcí nebo spouštěcí nad sedadly řidiče a spolujezdce. Oproti polointegrálům většinou však přední postel nezasahuje do obytného prostoru a nebrání pohybu dovnitř a ven.

Integrovaný obytný vůz
Integrovaný obytný vůz

Typově se tento typ hodí spíše na dovolenou, kde nechcete zas tolik přejíždět, protože pro spuštění přední postele musíte sklopit přední sedadla, a to chvilku trvá. V autě se ale i tak pohodlně vyspí čtyři osoby, pro rodinu tedy poskytují dostatek prostoru. Tento typ je oblíbený u starších lidí, kteří si plní svůj sen a chtějí v důchodu cestovat a občas si s sebou vezmou i vnoučata.

Existují však i typy, které jsou postavené už na podvozku autobusu, které lze už však srovnat i s plně vybavenými luxusními byty. Tam na takové sklopné lůžko můžete zapomenout. Tyto vozy jsou však na našich silnicích spíše raritou.



Přečtěte si také

Perfektní karavan pro dva? Jak vybrat ideální karavan pro pár

Perfektní karavan pro dva? Jak vybrat ideální karavan pro pár

04.11.2021
Lucie Stříbrná

Obytný přívěs - karavan

Obytná auta jsou skvělá pro putovní dovolenou, pro akčnější rodiny. Zastavíte tam, kde se vám líbí a když se vám tam přestane líbit, můžete jet zase jinam. Pokud však vaší rodině stačí být v kempu, koupat se a objevovat blízké okolí sáhněte raději po karavanu, který si připojíte za své auto a odvezete tam, kam potřebujete. V poslední době jsou hodně oblíbené menší terénní karavany, jako třeba Hero Ranger.

Výhodou je, že karavan postavíte na nožičky, a pak po okolí můžete jezdit autem. V kempu máte plné zázemí pro celou dovolenou. Karavan připojíte na elektřinu a můžete fungovat. Karavany tak mají většinou menší nádrž na vodu i tu odpadní (ta často i úplně chybí), protože se nepředpokládá, že s nimi budete stát mimo kempy.

Terénní karavan Hero Ranger
Terénní karavan Hero Ranger

Vestavba

Speciální kategorií jsou obytné vestavby do dodávek. Na silnicích často vídáme originálně vytvořené vestavby do různých typů dodávek nebo zcela moderní auta, ve kterých vám nic nechybí. Příkladem moderní vestavby s maximálně komfortním vybavením je například tato Adria Twin Supreme 640 SGX.

Zvenčí často ani nepoznáte, že se tam dá bydlet. Vnější vzhled je totiž zcela zachován, někdy se dá pak i celá obytná vestavba demontovat, takže dodávka může opět sloužit svému původnímu účelu. Obytný prostor je menší než u klasických obytných aut a někdy musíte počítat i s kompromisy.

Toto řešení je vhodné spíše pro menší a rodiny a na kratší cesty. Ve vestavbě je poněkud menší prostor. Pro rodiny jsou vhodnější určitě všechny předchozí typy. Vestavby však mají výhodu v tom, že jsou nenápadnější a můžete s ní vjet i do města, takže pokud plánujete eurotrip po městech, budete spokojeni. Velká obytná auta mají často vjezd do center totiž zakázán a musíte se k němu buď přemístit místní MHD, pěšky nebo na kole. Vestavby jsou také oblíbené jsou také u sportovně aktivních jedinců, třeba surfařů či rybářů.


Na co při výběru obytky ještě nezapomenout?

Další, co musíte při výběru zohlednit je vnitřní uspořádání vozu, které může být opravdu různorodé. Někomu může více vyhovovat kingsize lůžko v zadní části vozu a jiný uvítá palandy v zadní části vozu. Spaní může být i podélné nebo příčné. Pro někoho je výhodou kuchyňská linka do L a jiný si nemůže vynachválit kuchyň hned vedle vchodu. Někomu stačí WC kombinované s koupelnou a jiný vyžaduje samostatné. Máte už jasno, v kterém typu strávíte dovolenou? Pojďte se podívat na naši nabídku.



Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.