Máte dotaz? Zavolejte nám! po - pá 9:00-17:00 +420 608 258 390
Odkud vyrazíteZadejte místo

Jak vybrat to pravé obytné auto k pronájmu

Jak vybrat to pravé obytné auto k pronájmu
10.05.2021
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Chystáte se s kamarády na road trip po festivalech, s partnerem na romantický víkend nebo s rodinkou na letní výpravu k moři? Pro každou z těchto příležitostí se hodí jiné auto, ať už co se týče velikosti, typu nebo vybavení. Velkou výhodou pronájmu obytňáku oproti jeho pořízení přitom je, že si můžete pokaždé vybrat jiný vůz přesně na míru vašemu dobrodružství, a my vám s tím na Campiri rádi pomůžeme. Jak tedy vybrat ten správný obytňák nebo karavan?

Text: Zuzana Bitalová

Co si půjčit - karavan nebo obytné auto?

Nejdříve je potřeba se rozhodnout, jestli je pro vás vhodný karavan, tedy přívěs, nebo obytné auto. Máte svůj milovaný kemp, kam jezdíte trávit dovolenou na delší dobu? Chcete být mobilní a udělat si občas výlet nebo dojet do místního obchodu nakoupit? Pro takovou příležitost je skvělou volbou karavan, který jednoduše zaparkujete na jednom místě, a osobní auto vám přitom zůstane k dispozici na vyjížďky po okolí. Pokud chcete častěji měnit lokalitu, mít větší volnost, snadněji projíždět městy, rychleji uhánět po dálnici, nevázat se na jedno místo, a přitom mít veškeré pohodlí, doporučujeme obytné auto.



Přidejte se ke Campiri komunitě.
Zajímají vás podobná témata? Přidejte se do naší facebookové skupiny Cestujeme udržitelně s Campiri a sdílejte tipy s ostatními karavanisty.
Přidat se do skupiny

Jakou velikost obytného auta vybrat?

Klíčovými faktory pro výběr velikosti auta jsou počet cestujících, účel výletu, charakter trasy a plán, kde se chystáte nocovat. Jestli se chystáte obytňákem do jižní Francie, kde budete projíždět malá historická městečka, zvolte raději obratnou malou vestavbu, například Carado V 600 Edition 15.

Pokud ovšem plánujete poznávat rozlehlou Skandinávii, kde s parkováním není problém, oceníte praktické vlastnosti polointegrovaného auta, a to i když plánujete cestu jen v páru. Skvělým autem na takové cesty je třeba Carado T 448.

Rodiny s většími dětmi zase upřednostňují alkovny, protože odpadá nutnost spouštět, nebo rozkládat postel. Děti se uklidí do alkovny a v prostoru auta můžete fungovat bez omezení rozkládací postelí. Příkladem takové pohodlné alkovny je Etrusco A7300 DB. Rodinám s malými dětmi ovšem může stačit jedno velké “letiště” v ložnici, takže alkovnu ani nepotřebují a stačí jim klasická integra.

Velikost auta zvažujte i z pohledu na množství a typ vybavení, které chcete vézt sebou. Pokud si berete na cesty kola, surfy, kajak nebo motorku, bude se vám hodit prostorný obytňák s velkým skladovacím prostorem pod zadní postelí. Další faktor, který je důležitý zvážit, je, kde chcete kempovat. Pokud se chystáte do kempu, nemusíte se co se velikosti týče nijak omezovat. Pro nenápadné stání na menších cestách se ale vyplatí spíše obytná vestavba, která je méně nápadná a je tak větší šance, že vás nikdo nebude budit ze spánku.

Dlouhý obytný vůz vhodný pro rodinu
Dlouhý obytný vůz vhodný pro rodinu

Jak moc potřebujete být soběstační?

Nezávislost na cestách je jeden z největších benefitů, který cestování obytňáky přináší, a z této svobody často vznikají ty nejkouzelnější vzpomínky. Soběstačnost, kterou na vašem výletu očekáváte, tedy také formuje podobu ideálního auta. Pokud plánujete jet do kempu, nepotřebujete v podstatě ani záchod, ani sprchu. V kempu se můžete napojit na elektřinu, takže nevyužijete ani jinak velice praktické solární panely.

Naopak pokud pojedete na divoko a plánujete spát tam, kde se vám zrovna zalíbí, vyberte si auto se širokou výbavou. Sprcha, záchod a kuchyňka s plynovou bombou jsou samozřejmostí. Oceníte i druhou baterku, solární panely a dostatečně velkou nádrž pro odpadní vodu a WC. To už by měl být dostatečně široký “survival kit” pro nezávislý výlet. Pro rozhodování je důležité také roční období, protože ne všechna auta mají izolaci, která se v zimě bude hodit.



Přečtěte si také

Jak vybrat dokonalý obytňák pro vaši dovolenou? Přečtěte si, jak při výběru nešlápnout vedle

Jak vybrat dokonalý obytňák pro vaši dovolenou? Přečtěte si, jak při výběru nešlápnout vedle

10.05.2021
Lucie Stříbrná

Jak je auto staré?

Pokud zvolíte obytné auto nebo karavan z půjčovny, většinou se nemusíte o stáří starat, protože půjčovny obvykle disponují moderními auty ve velmi dobrém stavu. V případech, kdy si půjčujete auto přímo od majitele se raději na stáří auta podívejte. I starší auto může být skvělé, ale jeho “věk” by se měl odrazit v nižší ceně pronájmu.

Co všechno je obsaženo v ceně?

Tento bod souvisí s předchozím - vybavenost auta přímo ovlivňuje vaše pohodlí na cestách. Je dobré myslet i na finance, které případné dokoupení výbavy, nebo služeb bude stát. Proto si zjistěte, co je v ceně a co je případně k dispozici za příplatek a vyberte si ty příplatkové služby, které co nejvíc oceníte pro váš účel cesty. Budou vám stačit kilometry, nebo bude lepší zvolit variantu, kde jsou denní kilometry neomezené? Vyplatí se vám připojištění? Víte, že ušetříte spoustu času, když vám půjčovna přistaví auto k vám domů?

Jaká jsou pro auto omezení?

Může se stát, že si vyberete obytňák přesně podle vašich představ, ale objeví se nějaký háček. Například s sebou nemůžete vzít svého čtyřnohého přítele, auto nesmí do zahraničí nebo ho půjčovna nepůjčuje přes zimu. Vždy se podívejte na podmínky, abyste neinvestovali čas a energii do auta, které pro svoji cestu nebudete moci použít.

Pokud chcete poradit s výběrem nebo jen nechcete zkoušet řadu různých půjčoven, ozvěte se nám na Campiri.cz. Rádi si poslechneme vaše požadavky a najdeme vám auto přesně podle vašich představ. Spolupracujeme jen s kvalitními půjčovnami a vše vám pomůžeme ohlídat tak, aby vaše dovolená proběhla hladce a bez problémů.

Kempování u vody
Kempování u vody

Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.