Odkud vyrazíteZadejte místo

Dálniční poplatky v Chorvatsku

Dálniční poplatky v Chorvatsku
27.05.2021
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Těšíte se na svou dovolenou karavanem, nebo jste méně zkušení cestovatelé na vlastní pěst? Nejste si jistí, co vás čeká při průjezdu jednotlivými zeměmi a kolik stojí dálniční známka na karavan? Níže se dozvíte, s jakými náklady na cestu a poplatky za karavany při cestě do Chorvatska máte počítat.

Aktualizováno: březen 2024

Přejezd Rakouska – zpoplatněné dálnice i tunely

Pokud cestujete karavanem přes Rakousko, což je nejčastější a nejrychlejší trasa, počítejte s tím, že se dálniční poplatky vybírají za průjezd dálnic a rychlostních silnic pomocí dálniční známky a jsou povinné. Možností je klasická nálepka nebo elektronická známka na jeden den, 10 dní, 2 měsíce, nebo rok. Koupit je můžete přes internet, na hraničních přechodech nebo benzinkách, v autoklubech a některých trafikách.

Za auto nebo obytný vůz do 3,5 tuny počítejte v roce 2024 s poplatkem 11,90 Euro za 10 denní a 29,00 Euro za dvouměsíční kupón, pokud byste zůstávali déle. Od prosince 2023 je k dispozici také jednodenní známka za 8,60 Euro. Je to ideální řešení, pokud jedete do Chorvatska na více než 10 dní. Zaplatíte tak méně než za dvouměsíční kupón.

Dálniční známku na rakouské dálnice si můžete zakoupit online na webu shop.asfinag, nově je možné si denní a desetidenní znáku koupit s možností okamžité platnosti. Dvouměsíční kupón stále nelze koupit s okamžitou platností.

Na běžných prodejních místech se dálniční známka prodává v podobě klasické nálepky.  Na webu asfinag.at je i mapa se zvýrazněnými zpoplatněnými úseky.  Některé úseky cesty přes Alpy mají zpoplatněn průjezd tunely a průsmyky, který se platí v mýtných branách v hotovosti, kartou nebo přes internet.

Dubrovník
Dubrovník

V Rakousku se hlídá hmotnost vozu

Hlídejte si celkovou hmotnost obytného vozu nebo karavanu i s vámi, naloženými věcmi a vodou, protože na rakouských dálnicích probíhají často kontroly s vážením kamionů i obytných vozů. Pokuty se pohybují od 1 eura za kilo navíc. Při nadváze se musí přebytečný náklad vyložit nebo vypustit voda.


Přidejte se ke Campiri komunitě.
Zajímají vás podobná témata? Přidejte se do naší facebookové skupiny Cestujeme udržitelně s Campiri a sdílejte tipy s ostatními karavanisty.
Přidat se do skupiny

Přejezd Slovinska a poplatky za dálnice

Cesta do Chorvatska vede i přes Slovinsko. Dálniční poplatky za auta do 3,5 t včetně obytných vozů a karavanů se ve Slovinsku vybírají formou dálniční známky. Platí na týden, měsíc nebo rok. Auta do 3,5 tuny a výškou do 1,3 metru nad první nápravou a karavany bez ohledu na výšku platí 15 Euro na týden a 30 Euro na měsíc. Auta nad 3,5 tuny vyšší než 1,3 metru nad první nápravou zaplatí 30 Euro na týden a 60 Euro na měsíc.

V současné době lze již koupit pouze elektronickou dálniční známku. Na hraničním přechodu s Rakouskem se platí za průjezd tunelu Karavanke.

Přečtěte si také

Neomezená rychlost v Německu: Pro karavany a obytky vždy neplatí

Neomezená rychlost v Německu: Pro karavany a obytky vždy neplatí

06.07.2022
Lucie Stříbrná

Přejezd Chorvatska a poplatky za dálnice

Za průjezd po chorvatských dálnicích se vybírá mýtné, které se platí přímo na místě v mýtných branách, nebo prostřednictvím elektronického mýtného systému ETC. Cenu dálničních poplatků na vaši plánovanou cestu si můžete předem ověřit pomocí interaktivní mapy na stránkách hac.hr nebo na webu bina-istra.com. Cena záleží na vzdálenosti, kterou ujedete. Celkově se dá očekávat, že za poplatky tam i zpět zaplatíte kolem 2500 Kč.

Aktuální ceny benzínu a nafty v Evropě jsou dostupné na webu tolls.eu nebo mbenzin.cz. Zajímavé souhrnné informace o cenách za tankování po Evropě se dočtete na portálu řidiče.


Zajímají vás poplatky v dalších státech? Přečtěte si naše články z jednotlivých zemí:

Německo

Slovinsko

Rakousko

Slovensko

Itálie

Nizozemí

Portugalsko

Polsko



Odebírejte Campiri newsletter.

A už vám neuteče žádná novinka, akce či zajímavý tip na místo.