Odkud vyrazíteZadejte místo

7 tipů, jak cestovat udržitelněji

7 tipů, jak cestovat udržitelněji
25.03.2021
Lucie Stříbrná
3 min. čtení
Sdílet

Samo o sobě se může zdát cestování obytným autem i karavanem neekologické. Obytňáky mají velkou spotřebu pohonných hmot a stejně tak auta, která utáhnou karavan. Svou uhlíkovou stopu však můžete snížit jinak. Tady jsou naše tipy, které lze dělat bez speciální přípravy hned.

1. Základem je třídění

V domácnostech už odpad běžně třídíme. Na cestách však mnozí nad lecčím přimhouří oko. Kontejnery na tříděný odpad jsou dostupné už všude. Stačí dávat veškerý tříditelný odpad do jedné krabice či bedny, a pak to přímo u stanoviště s tříděným odpadem jednou za čas vyházet do správných kontejnerů, když kolem nich jedete.


2. Ekologické kempy a stellplatzy

Na cestách můžete využívat ekologické kempy, které najdete už i v Česku. Energie získávají z obnovitelných zdrojů, důsledně třídí odpad a minimalizují jeho vznik. Šetří vodu například nainstalovanými perlátory nebo časově omezenými sprchami. Odpadní vodu zpracovávají ve vlastní čističce a umí využívat i dešťovou a v ideálním případě i šedou vodu. Často od svých hostů vyžadují používání ekologické kosmetiky a drogerie.


3. Správná kosmetika a drogerie

Na trhu je dostupná biologicky odbouratelná ekologická drogerie i kosmetika, která je ideální pro použití na cestách. Na chemické WC používejte jen ekologické čističe a připlaťte si i trochu za speciální papír, který se hned rozloží. Nikdy nevylévejte obsah chemického WC volně do přírody. Cesty si naplánujte tak, abyste jednou za čas mohli navštívit servisní místo a tam se zbavit šedé odpadní vody i vyprázdnit obsah kazety chemického WC a samozřejmě doplnit čistou vodu.  Pokud máte malé děti a nepoužíváte moderní látkové pleny či dokonce nepraktikujete bezplenkovou metodu, začněte používat alespoň na cestách ekologické kompostovatelné pleny. Vlhčené ubrousky nahraďte perlanem namočeným ve vodě. Můžete také použít speciální olejovou emulzi, která jemnou dětskou pokožku rovnou ošetřuje a chrání. Perlan se dá prát, případně jej lze vyhodit do kompostu.


zasoby
zasoby

Nakupování v bezobalových obchodech je stále dostupnější.

4. Bez obalu i na cestách

Úplného zero waste asi nedocílíte, ale snažte se množství obalů eliminovat i na cestách. Vybavte obytné auto přesýpacími nádobami a z domova si berte jen potřebné množství surovin. Na cestách se vyplatí mít promyšlený jídelníček a vařit i nakupovat podle něj. Bezobalové obchody už také nejsou jen doménou velkých měst, nakoupit v nich se dá i menších městech. Také si sbalte dostatek pytlíčků na suroviny. Svačinu na výlety nebalte do alobalu nebo ubrousků, ale použijte opakovaně použitelnou krabičku. Jídlo se v ní nerozblemcá a v obytce do ní můžete schovat třeba zbytky od večeře. Nebo nakupte speciální látkové sáčky na svačiny. Na uchování potravin se nám třeba osvědčilo i skládací silikonové nádobí.


5. Ekologické nádobí

Vyhněte se jednorázovému plastovému nádobí. Z domova si můžete vzít vlastní porcelán, ale ten je těžký a zbytečně by vám ubral z doložnosti. Dejte přednost lehčímu nádobí. Nemusíte se držet jen opakovatelně použitelného plastového, melaminového nebo smaltovaného nádobí. Na trhu jsou už i sady z kompostovatelných materiálů či třeba z bambusu.


6. Co přivezete, to si odvezte a přihoďte i něco navíc

Na výletě nic neodhazujte do přírody. V batohu si vyčleňte kapsu, do které dáte prázdné obaly a ty si odnesete s sebou včetně třeba bioodpadu. Věděli jste, že ohryzek se v přírodě rozkládá až 16 dní, slupka od banánu 5 měsíců a ta od pomeranče dokonce rok? Na uložení odpadu využijte třeba krabičku či sáček od svačiny. Až se od svačiny zvednete, rozhlédněte se kolem, zda tam někdo nepoučený nenechal odpadky a přibalte je na cestu domů. Příroda pak bude hezčí pro všechny. Pro vlastní bezpečnost však u sebe noste gumové rukavice, které pak doma vyčistíte.


7. Zážitkové cestování

Na delších cestách můžete vyzkoušet třeba woofing. Nikdy jste o něm neslyšeli? Jde o speciální formu dobrovolnictví především na ekofarmách. Za pár hodin pomoci můžete na pozemcích farmy zůstat a někde i dostanete spolu s ostatními najíst. Tady v Česku to není příliš rozšířené, ale třeba už v Rakousku můžete poznávání země a její kultury spojit právě s dobrovolničením. Především pro městské děti to bude úplně nové dobrodružství.